Світові ціни на продовольство у березні зросли після семимісячного зниження – ФАО

Джерело:  ФАО
фао

У березні 2024 року значення Індексу продовольчих цін ФАО* (ІСЦФ) становило 118,3 пункту, що на 1,3 пункту (1,1 відсотка) вище за переглянутий лютневий показник: зростання індексів цін на рослинні олії, молочну продукцію та м’ясо було лише частково компенсовано зниженням індексів цін на цукор та зернові. Таким чином у березні, вперше після семи місяців зниження, значення індексу дещо зросло, але виявилося все ще на 9,9 пункту (7,7 відсотка) нижче відповідного показника минулого року.

» У березні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 110,8 пункту, що на 3,0 пункту (2,6 відсотка) нижче за лютневий показник і на 27,7 пункту (20,0 процента) нижче за показник березня 2023 року. У березні третій місяць поспіль тривало зниження світових експортних цін на пшеницю, зумовлене насамперед гострою експортною конкуренцією між Європейським союзом, Російською Федерацією і Сполученими Штатами Америки. На тлі наявності великих запасів додатковий знижувальний тиск на ринок чинив відмову Китаю від закупівель пшениці (як з Австралії, так і Сполучених Штатів Америки); зниженню цін також сприяли сприятливі види на врожай 2024 року в Російській Федерації та Сполучених Штатах Америки.

Експортні ціни на кукурудзу, навпаки, дещо зросли порівняно з минулим місяцем. Підвищення цін на кукурудзу було зумовлене зміцненням купівельного попиту, зокрема з боку Китаю, на тлі логістичних труднощів в Україні та інших країнах, проте вплив сезонних факторів в Аргентині та Бразилії, де збирається врожай, дозволило стримати підвищувальну тенденцію. Що стосується інших фуражних зернових, то в березні світові ціни на ячмінь знизилися, тоді як ціни на сорго зросли. У березні значення Індексу цін ФАО на всі види рису знизилося на 1,7 відсотка переважно під впливом млявого імпортного попиту на міжнародних ринках.

» Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО в березні склало 130,6 пункту, на 9,7 пункту (8,0 відсотка) перевищивши лютневе значення і досягнувши найвищого показника за останній рік. Таке значне підвищення було обумовлено зростанням котирувань цін пальмової, соєвої, соняшникової та ріпакової олії. Світові ціни на пальмову олію у березні продовжили зростати, що було зумовлено сезонним зниженням виробництва в основних країнах-виробниках у поєднанні із стійким внутрішнім попитом у країнах Південно-Східної Азії. У той же час світові ціни на соєву олію відштовхнулися від багаторічних мінімумів – зростання було зумовлене переважно активним попитом, що зберігається з боку виробників біопалива, зокрема в Сполучених Штатах Америки та Бразилії. Ціни на соняшникову та рапсову олії у березні також зросли на тлі активізації імпортного попиту на міжнародних ринках. Крім того, підвищення цін на сиру нафту також сприяло зростанню котирувань рослинних олій.

» Середнє значення індексу цін на молочну продукцію ФАО у березні склало 124,2 пункту, що на 3,5 пункту (2,9 відсотка) вище рівня лютого; незважаючи на зростання, що вже шостий місяць поспіль, його значення все ще на 11,1 пункту (8,2 відсотка) нижче порівняно з відповідним періодом минулого року. У березні найбільше зростання продемонстрували світові ціни на сир, що було зумовлено стабільним імпортним попитом з боку країн Азії, підвищенням обсягу продажів на внутрішньому ринку в Західній Європі напередодні весняних свят та сезонним зниженням виробництва в Океанії. Незважаючи на ослаблення попиту з боку країн Азії, у березні в чергове було зафіксовано зростання світових цін на вершкове масло, головним чином за рахунок високого сезонного попиту і на тлі деякого скорочення запасів у Європі. Ціни на сухе незбиране молоко, навпаки, різко знизилися після п’яти місяців безперервного зростання через зниження імпортного попиту на міжнародних ринках, незважаючи на сезонне зниження виробництва в Океанії. На тлі стриманої ситуації на ринках та зниженого попиту за спотовими контрактами ціни на сухе знежирене молоко також знизилися.

» Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО* у березні склало 113,0 пункту, що на 1,9 пункту (1,7 відсотка) вище за рівень лютого, при цьому зростання триває другий місяць поспіль. На поточному рівні значення цього індексу виявилося лише на 1,7 пункту (1,5 відсотка) нижче рівня відповідного періоду минулого року. У березні було зафіксовано зростання світових цін на м’ясо птиці під впливом стабільного імпортного попиту з боку провідних країн-імпортерів, що зберігається незважаючи на високий рівень пропозиції, який обумовлений насамперед скороченням спалахів пташиного грипу у ключових країнах-виробниках. Ціни на свинину також зросли, що пояснюється насамперед збільшенням внутрішнього попиту напередодні Великодня, незважаючи на збільшення обсягу запасів, особливо у країнах Західної Європи. Світові ціни на яловичину у березні продовжили зростати здебільшого на тлі збільшення закупівель провідними країнами-імпортерами. Світові ціни на баранину, навпаки, продовжили знижуватись другий місяць поспіль, головним чином внаслідок різкого збільшення пропозиції, що перевищила середні сезонні рівні, зокрема з боку Австралії.

» Середнє значення індексу цін на цукор ФАО у березні знизилося після безперервного двомісячного зростання і склало 133,1 пункту, що на 7,6 пункту (5,4 відсотка) нижче лютневого показника, але все ще на 6,1 пункту (4,8 відсотка) вище, ніж у відповідний період минулого року. Зниження світових котирувань цукру в березні було зумовлене головним чином переглядом у бік підвищення прогнозу виробництва цукру в Індії в сезоні 2023–2024 років і більш активними темпами збирання врожаю цукрової тростини в Таїланді наприкінці сезону. Великий обсяг експортних поставок з Бразилії також сприяв зниженню світових цін на цукор. Однак подальшому зниженню цін на цукор перешкоджала занепокоєння, що зберігається, з приводу наслідків тривалої посухи для врожаю в Бразилії, що посилило вплив сезонних факторів. Зниження світових цін на цукор також обмежувалося підвищенням світових цін на сиру нафту.

* На відміну від інших груп товарів, більшість цін, що використовуються при розрахунку Індексу цін на м’ясо ФАО, було не відомо на момент підрахунку та опублікування Індексу продовольчих цін ФАО; тому вартісне значення Індексу цін на м’ясо ФАО за останні місяці отримано на основі поєднання прогнозованих і фактичних цін. Іноді це потребує суттєвого коригування остаточного значення Індексу цін на м’ясо ФАО, що своєю чергою може впливати на Індекс продовольчих цін ФАО.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!