Що буде із зерновою угодою після 18 травня 2023 року?

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна
UkrAgroConsult

росія пригрозила скасувати Чорноморську зернову ініціативу, яка дозволяє безпечно експортувати зерно з українських портів на світовий ринок. Загроза виникла в той момент, коли члени групи Великої сімки обдумують подальші санкції проти москви через її вторгнення в Україну, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Voice of America.

Країни G-7 розглядають майже повну заборону на весь експорт до росії, повідомило японське інформаційне агентство Kyodo з посиланням на джерела в японському уряді. «Країни Великої сімки вже припинили експорт до Росії широкого спектру товарів, включаючи продукцію, яка може бути використана у військових цілях, і предмети розкоші. Останній план може розширити торгове ембарго на вживані автомобілі, шини, косметичні товари та одяг», – повідомляє Kyodo.

Колишній президент росії Дмитро Медведєв написав у соцмережі Telegram, що якщо G-7 запровадить таку заборону, москва припинить Чорноморську зернову ініціативу.

Україна є п’ятим у світі виробником зерна, і з липня 2022 року за угодою було експортовано близько 28 млн тонн зерна. Припинення угоди може мати руйнівний вплив на тлі глобальної продовольчої кризи, заявив Ян Мітчелл, старший науковий співробітник лондонського Центру глобального розвитку. «Якщо Чорноморська угода не буде продовжена і Україна не зможе експортувати, я очікую, що ціни на продовольчі товари знову суттєво зростуть», – сказав Мітчелл Associated Press.

Професор Стівен Флінн, директор-засновник Інституту глобальної стійкості при Північно-східному університеті Бостона, сказав, що будь-який такий стрибок цін матиме серйозні наслідки для безпеки. «Будь-що, що порушує постачання продовольства, має серйозні наслідки, не лише потенційно піддаючи ризику життя, але й підживлюючи нестабільність в частинах світу, які вже стикаються зі значним насильством і збоями в поставках», – сказав Флінн Голосу Америки.

москва вже зазначила, що може не продовжувати зернову угоду після 18 травня 2023 року, задовго до повідомлень від G-7 про заборону експорту. Передбачається, що угоду можна продовжувати кожні 120 днів. Під час останнього поновлення в березні 2023 року росія погодилась продовжити угоду лише на 60 днів. кремль каже, що окремий, паралельний меморандум про взаєморозуміння, який він узгодив з ООН щодо допомоги власному сільськогосподарському сектору перед обличчям західних санкцій, провалюється. «Саме усунення будь-яких перешкод для експорту російських добрив і зерна – тут практично нічого не зроблено», – заявив Лавров 20 квітня під час візиту на Кубу.

Незважаючи на цю заяву, дані показують, що експорт російської пшениці подвоївся за перші 2 місяці 2023 року порівняно з 2022 роком, повідомляє Bloomberg.

Серед вимог кремля – повернення россельхозбанку в глобальну платіжну систему SWIFT, відновлення поставок сільгосптехніки в росію, зняття обмежень на страхування і доступ до портів для російських суден і вантажів. «Безумовно, ці вимоги неможливо повністю задовольнити, і росіяни це знають», – сказав Флінн. «Вони знову намагаються використати продовольчу продукцію, щоб отримати всі можливі поступки. Вони роблять це в той час, коли майже впевнено ми побачимо сплеск конфлікту, коли українці потенційно намагатимуться справді відтіснити позиції росії».

Що буде, якщо росія припинить зернову ініціативу?

«Теоретично, якщо росіяни відмовляться від проведення інспекцій суден, інспеції можна проводити без них. І інспекції повинні підтвердити, що кораблі, які прибувають, щоб забрати зерно, перевозять сільськогосподарську продукцію, а не зброю», – заявив Флінн. «Якщо росія однозначно вирішить бути агресивною і мінувати райони, де рухаються кораблі, [або] потенційно націлитися на ці кораблі, тоді кораблі не рухатимуться, а страхові ставки будуть дуже високими. Судновласники прийматимуть рішення не заходити в Чорне море. І це дійсно зупинить потік зерна», – сказав він в інтерв’ю «Голосу Америки».

ООН також закликала росію продовжити угоду. «Наше послання чітке: ми закликаємо всіх учасників виконувати свої обов’язки, щоб забезпечити безперебійний і безпечний рух суден в інтересах глобальної продовольчої безпеки. … Позитивний гуманітарний вплив ініціативи в усьому світі очевидний і не обмежується її експортом до окремих країн з низьким рівнем доходу. Це в інтересах всіх, щоб це продовжувалось і працювало в рамках узгоджених політичних процедур», – заявив Стефан Дюжаррік, речник Генерального секретаря ООН. На зустрічі міністрів сільського господарства G-7 у Міядзакі, учасники закликали продовжити зернову угоду. «Ми засуджуємо спроби росії використовувати продовольство як засіб дестабілізації та як інструмент геополітичного примусу та підтверджуємо нашу прихильність діяти на знак солідарності та підтримувати тих, хто найбільше постраждав від перетворення росією продовольства на вид зброї», – йдеться в офіційному комюніке міністрів від 23 квітня 2023 року.

Позначки:, , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!