Сектор цукрових буряків балансуватиме на межі стагнації без держпідтримки — Коротинський

Країни ЄС вирішують залишити підтримку цукрових буряків у наступній програмі розвитку сільських територій. В Україні ж вперше за довгий час уряд планує виділити кошти на держпідтримку вітчизняних виробників.

Про це розповів директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський у матеріалі «Робота цукровиків на межі рентабельності. Чи змотивує держпідтримка 2022 сіяти більше цукрових буряків» на Latifundist.com.

За його словами, цукрова галузь ЄС тривалий час була врегульованою і стабільно приносила прибуток. У ході реформи цукрової політики ЄС у 2017 р. було скасовано квоти на виробництво цукру та ізоглюкози, а також мінімальні ціни на буряк. Збереглася референтна ціна на цукор 404 € за т. Якщо ціни коливаються на 25% від референтної ціни, комісія може втрутитися, дозволивши імпорт як виняток або обмежити експорт.

«Ціни в ЄС опинилися під тиском великого надлишку, утвореного у 2017-2019 роках. Світові ціни впали до рівня світового ринку протягом 2018 р., але відновилися через незадовільний урожай 2018 р. та ознак скорочення обсягів виробництва у 2019/20 МР», — додає експерт.

Повідомляється, що використання добровільних комбінованих виплат у рамках CAP (Єдиної сільськогосподарської політики) ЄС, як і раніше допомагає підтримувати виробництво буряків у регіонах ЄС із вищими виробничими витратами. Сукупні розміри цих платежів можуть бути значними.
Зазначається, що значне і тривале зниження цін на цукор змусило фермерів ЄС відмовлятися від посівів цукрових буряків, що призвело до скорочення населення у сільській місцевості.

Він каже, що враховуючи сучасні ринкові умови, падіння доходів від вирощування цукрових буряків та небезпеку відмови від цієї культури, Міністерство сільського господарства ЄС прийняло рішення залишити підтримку цукрових буряків у наступній програмі розвитку сільських територій до 2027 року. Це вказує на те, що сектор цукрових буряків без субсидій очікує стагнація і він не зможе розвиватися без підтримки.

«Фахівці ЄС не випадково надають країнам, які найбільше потребують, щороку €180 млн (5,6 млрд грн) дотацій. Вони розуміють, що ця галузь забезпечує значну кількість населення сільських територій гідною роботою та заробітною платою. Якщо брати найбільш схожу до України (по площі посіву та кліматичним умовам) Польщу, вона щороку отримує на підтримку вирощування цукрових буряків приблизно 80 млн євро (2,5 млрд грн)», — акцентує Олександр Коротинський.

Експерт зазначає, що уряд України у 2021 році після декількох шокових факторів для галузі вирішив вперше за останні роки допомогти галузі і планує виділити на ці заходи 460 млн грн, якщо Аграрний комітет Верховної Ради України підтримує цю ініціативу.

Нагадаємо, брокери повідомляють, що аграрії вже активно торгують майбутнім врожаєм, але неохоче реалізують залишки старого. Учасники аграрного ринку переживають екватор маркетингового сезону 2021/22. Основними питаннями для виробників залишаються: реалізація залишків врожаю 2021 р. та рішення щодо входження у форвард — продаж майбутнього врожаю 2022 р.

 

Latifundist.com

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!