Ріпак. Яку стратегію оберуть фермери і переробники

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ріпак
UkrAgroConsult

Автор статті:

Виробництво ріпаку

В Україні майже завершився збір ріпаку.  Прогноз УкрАгроКонсалт базується на площі з урахуванням дооцінки – (-6,3% до 2023/24 МР) та урожайності (-9,6%). Урожай – (-21%).

Експорт ріпаку і продуктів переробки

У 2024/25 МР знов працює форвардна програма, що стає позитивним моментом для учасників ринку та ознакою довіри з боку імпортерів до України, як надійного торгового партнера. Крім того, негативні прогнози щодо виробництва ріпаку в ЄС стали додатковим стимулом складання форвардних контрактів.

2024/25 МР стартує високими темпами експорту завдяки ранньому збору врожаю:

  • в липні (+15% до апмр, максимальний показник за останні п’ять років)
  • станом на 21 серпня експорт ріпаку – (+34% до апмр, загалом в серпні може бути експортовано більше 700 тис. т).

Експорт ріпакової олії – (-55% до апмр), ріпакового шроту – (-40%).

Поведінка цін

На внутрішньому ринку з початку сезону ціна формувалась під впливом попиту експортерів та стримування продажів фермерами в очікуванні подальшого росту цін. Тактика аграріїв спрацювала. Необхідність виконання зовнішніх контрактів на початку серпня підняла ціни. Але ситуація змінилась під впливом цінових тенденцій європейської торгівлі ріпаком.

Більше інформації та прогнозів щодо розвитку олійного сектору в Чорноморському та Дунайському регіонах буде озвучено експертами на 10-й Міжнародній Конференції BLACK SEA OIL TRADE 15 жовтня в Бухаресті.

Долучайтесь до стратегічних дискусій та нетворкінгу з лідерами галузі, щоб додати рушійної сили Вашому бізнесу! До 15 вересня скористайтесь зниженим тарифом на реєстрацію.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!