Пшениця: ранній старт, рекордний експорт, новий меморандум та інші фактори формування ціни

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
гривня
UkrAgroConsult

Автор статті:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку зерна та логістики

Завершення збиральної кампанії

Збиральна кампанія в цьому році почалась раніше звичайного через що весь врожай було зібрано на декілька тижнів раніше, ніж у попередні роки. Фінальна врожайність зафіксувалася на рівні 4,47 тонн/га, що випереджає середні показники за 5 років, але відстає від минулорічної. Не дивлячись на збільшення зібраної площі на 152 тис. га в 2024/25 МР у порівнянні з 2023/24 МР, врожай виявився на 636 тис. тонн меншим через гіршу врожайність.

Експортний сезон 2024/25

Ранній старт збирання пшениці дозволив експортувати в липні більші об’єми ніж зазвичай. Експорт в липні склав 1545 тис. тонн, що є максимальним показником для цього місяця за всю історію спостережень.

За останні два роки змінилась картина сезонності експорту.  До повномасштабного вторгнення Україна експортувала більше 70% обсягів у першій половині сезону. В 2022-2023 роках експорт в першій половині сезону був лише на рівні 40-50% від запланованого.

Експортний сезон став більш плавним і позбувся яскравої сезонності, але це може знову змінитися в поточному 2024/25 МР. Ми очікуємо наближення динаміки до більш традиційного перебігу експортного сезону.

Експортний меморандум 

Підписаний меморандум про взаєморозуміння між Мінагрополітики та профільними організаціями зернового ринку, в якому зазначений максимальний обсяг квоти по пшениці – 16,2 млн тонн. Переробна індустрія при цьому пропонує окремо прописати в меморандумі, що експорт пшениці з вмістом білку 11%+ не повинен перевищити 4,6 млн тонн. Цей пункт ще знаходиться на стадії обговорення, і викликаний тим, що частка продовольчої пшениці в урожаї цього року трохи нижче звичайної. Ринок сходиться на очікуванні в +/- 40% продовольчої пшениці від загального обсягу виробництва проти звичайного 50-55%.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!