Приватизація аграрних активів за рік принесла державі 1,24 млрд грн

Джерело:  AgroPortal.ua
приватизація

Фонд держмайна України з початку відновлення малої приватизації у вересні 2022 року залучив понад 1,24 млрд грн приватних інвестицій в аграрні активи.

В середньому по три підприємця змагалися за 25 державних об’єктів. Це призвело до їх подорожчання приблизно втричі, говориться у повідомленні ФДМУ.

Зазначається, що кошти від аграрних активів — це понад 41,4% від всіх інвестицій, залучених на приватизаційних аукціонах з вересня 2022 року.

«Найбільшим попитом користувалися спиртзаводи. Саме вони склали топ-5 найдорожчих аграрних активів, які були продані на приватизаційних аукціонах з вересня 2022 року. Загалом за Марилівський, Сторонибабський, Вузлівський, Залозецький і Стадницький спиртзаводи інвестори запропонували приблизно 648,4 млн грн», — говориться у повідомленні відомства.

Крім спиртзаводів, Фонд держмайна залучав приватних інвесторів для інших аграрних активів. Наприклад, за «Розплідник дослідних тварин» на Київщині переможець аукціону сплатив 6,4 млн грн, а за Батьовський комбінат хлібопродуктів на Закарпатті — 1,4 млн грн.

В планах Фонду держмайна на 2023 рік пошук приватних інвесторів для понад 28 спиртзаводів, які здатні випускати харчовий і технічний спирт, а також біоетанол. Також планується приватизувати п’ять комбінатів хлібопродуктів — Ніжинський, Новопокровський, Полтавський, Івано-Франківський та Неполоковецький.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!