Прискорити розвиток сектору виробництва ягід в Україні допоможуть гранти, технології та кооперація – Тарас Баштанник

Джерело:  SEEDS
ягоды

Повномасштабне вторгнення росії в Україну сповільнило розвиток українського ягідного бізнесу, але ненадовго. Галузь відновлюється, багато в чому завдяки грантовим програмам і новим технологіям, передає SEEDS.

Додатковим плюсом для розвитку галузі стане кооперація виробників плодоовочевої продукції, переконаний Тарас Баштанник, президент Української плодоовочевої асоціації.

“За 2022-2023 роки Україна фактично на 100% замістила виробництво овочів. Це те, що ми втратили на самому початку війни, тому що південь країни був тимчасово окупований.

По ягодах ситуація більш стабільна, крім малини. Малина цього року обвалилася в ціні, що було абсолютно закономірно й очікувано, бо аж надто вже розширили площі. Я думаю, що ця ситуація ще як мінімум на рік”, – розповів Тарас Баштанник.

На думку директора УПОА, війна стала найголовнішим негативним фактором, який суттєво вплинув на ягідництво в Україні, але є й позитивний.

“Це грантові програми. Вони почали діяти ще восени 2022 року, але їх можна розцінювати і як важливі фактори для 2023 року, оскільки вони суттєво вплинули на розвиток ягідництва в Україні.

Загалом же виробництво ягід в Україні розширюється. Площі збільшуються. Можливо динаміка дещо трохи менша в площах, але треба враховувати й те, що ми тимчасово втратили деякі території, де теж площі розширювалися, зокрема й південь України”, – наголосив Тарас Баштанник.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!