Пропозиції у галузі насінництва до Плану відновлення України запропонували у Насіннєвій асоціації України

Джерело:  SuperAgronom.com
семена насіння

До плану відновлення України у Насіннєвій асоціації України запропонували нововведення у галузі насінництва, що, зокрема, включають спрощення процедури державної реєстрації та експертизи сортів, фітосанітарної експертизи.

Про це йдеться на офіційній сторінці Насіннєвої асоціації України у facebook.

«На законодавчому фронті є потреба в прийнятті Закону 3680-Д від 16.07.2021 «Про внесення змін до ЗУ «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал». Його реалізація має значно зменшити бюрократичний тягар, удосконалити процедуру державної реєстрації та експертизи сортів, сприяти покращенню конкуренції та обігу насіння», — повідомили в Насіннєвій асоціації України.

Зокрема, це стосується врегулювання питання використання батьківських компонентів (частково це — законопроект 3680-Д, а також необхідні зміни до Постанови КМУ 762 від 26.10.16 щодо ввезення батьківських компонентів гібридів для розмноження з метою експорту насіння до країн ОЕСР), а також спрощення фітосанітарних процедур.

В цілому в НАУ пропонують вирішення питань:

  • створення доступних умов для тимчасового зберігання техніки, обладнання та селекційних зразків насіння у контрольованих кліматичних умовах;
  • залучення сезонних працівників, зокрема — окремий порядок оформлення трудових відносин у воєнний стан;
  • включення насіння до програм популяризації, демонстрації і представлення українських компаній за кордоном.

До того ж, в асоціації висловили необхідність у запровадженні ризик-орієнтованого підходу та кількостей насіння для відбору зразків, а крім того — перегляд статусу деяких карантинних організмів.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!