Продовольча програма ООН планує придбати та відправити щонайменше 30 тис. тонн пшениці з України, – Гутерріш

Джерело:  Цензор.НЕТ
Україна

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш привітав відправлення першого судна з українською кукурудзою. Про це йдкться в заяві генсека.

Забезпечення можливості перевезення наявних зернових та продуктів на глобальні ринки є гуманітарною необхідністю, наголосив він.

Всесвітня продовольча програма ООН планує у майбутньому закупити, завантажити та відправити ще 30 тисяч тонн пшениці з України на зафрахтованому організацією судні, детальна інформація з’явиться найближчими днями.

Нагадаємо, 22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна. Документом передбачено відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного.

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, розблокування морських портів – це питання на мільярди доларів для економіки України.

23 липня російські окупаційні війська вдарили ракетами “Калібр” по Одесі. Зафіксовано влучання в морський торговий порт. Ударною хвилею пошкодило будинки навколо, але сховище зерна не постраждало.

Наступного дня у РФ офіційно визнали, що завдали ракетного удару по порту Одеси. Нібито ракети “Калібр” “знищили об’єкт військової інфраструктури одеського порту” та військовий катер.

Як раніше повідомляв міністр інфраструктури Олександр Кубраков, підписана у Стамбулі угода, за якою здійснюватиметься вивезення зерна та іншого продовольства з портів України, передбачає створення у Стамбулі Спільного координаційного центру за участю представників України, Туреччини, ООН та Росії, який займатиметься загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей; реєстрацією суден, що прямують у розблоковані українські порти; затвердженням графіків транзиту та заходу суден у порти.

26 липня всі сторони підтвердили свої зобов’язання за зерновою угодою після ракетного удару Росії по порту в Одесі.

Перше судно з українським продовольством вийшло з Одеського порту 1 серпня. 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!