Потужностей для виробництва борошна достатньо

За даними Держстату, за перший місяць цього сезону до переліку областей-лідерів по виробництву борошна увійшли дві нині частково окуповані — Харківська і Запорізька.

«У четвірку основних виробників даної продукції на старті нового сезону увійшли Вінницька, Харківська, Київська та Запорізька області. Сумарний обсяг виробництва ними борошна склав 48,2 тис. т, що на 13% нижче за показник аналогічного періоду роком раніше», — зазначається в матеріалі.

Проте зауважимо, що перша десятка найбільших виробників борошна в Україні не знаходиться зараз на тимчасово окупованій території (за даними 11 квітня 2022 року).

«Дефіциту потужностей для переробки і виробництва борошна, як і круп, в Україні не було ніколи. У нас загалом теоретичний об’єм переробки зерна в борошно та крупи складав 6,5 млн т. Це в два з половиною рази більше, ніж Україна виготовляла. Тому зараз проблем із забезпеченням борошном немає взагалі», — каже Родіон Рибчинський.

Керівник Спілки «Борошномели України» розповів, що практично всі підприємства на не окупованій території працюють на повну потужність, а попит на борошно загалом дуже високий.

«Ми сьогодні працюємо фактично на 100%. Кілька підприємств навантажені навіть більше, ніж є їх фактична продуктивність», — зазначає Родіон Рибчинський.

Про великий попит на борошно також говорять в компанії «Волинь-зерно-продукт».

«Зараз стоїть черга торгових підприємств, які хочуть придбати борошно і крупи. Доводиться навіть розподіляти і обмежувати партії продукту, щоб в усі області потрапило наше борошно і крупи», — розповів керівник  департаменту аграрного виробництва компанії «Волинь-зерно-продукт» Ярослав Мазуренко в ефірі 12 каналу.

Проте не всі борошномельні підприємства працюють на повну потужність. Наприклад, компанія «Зернова База України» від початку війни скоротила своє виробництво на 50%. Серед причин, — локальне зниження попиту на продукцію, яку компанія постачає в Житомирську і Київську області, і логістичні проблеми.

«Ми працюємо 50%. Є проблеми зі збутом і з логістикою. Всюди блокпости, не вистачає дизпалива і водіїв. До того ж зараз ми працюємо тільки вдень. Недавно поруч ракета впала, тому ми не можемо зараз ризикувати», — розповів генеральний директор і співзасновник компанії Алтинбек Мустапаєв.

Та попри проблеми, Родіон Рибчинський каже, що на сьогоднішній день обсяги виробництва пшеничного борошна в Україні загалом збільшились, як мінімум, на 50%. 

А от виробництво житнього борошна зараз скоротилося, оскільки найбільші запаси жита знаходилися на тимчасово окупованих територіях — у Сумській, Харківській і Чернігівській областях.

«Пропозиції з тих регіонів зараз поки що немає. Підприємства в областях, що були під окупацією, ще не запустилися, бо ще йде розмінування, оцінка втрат на підприємствах. Тому, звісно, більшості об’ємів житнього борошна зараз нема зараз на ринку, але з часом, коли запрацюють ці підприємства, обсяги з’являться», — каже Родіон Рибчинський.

 

Elevatorist.com

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!