Посівних площ під кукурудзою в Україні цього сезону буде менше

Джерело:  Fixygen.ua
кукуруза

Україна за сумарною площею посівів цього сезону відстає порівняно з минулорічними показниками, відставання залежно від сільгоспкультури становить від 20% до 30%, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський на брифінгу в Українському медіа-центрі у понеділок.

“Якість посівів істотно гірша порівняно з минулими роками зі зрозумілих причин. Це вже дуже погано впливає на світові ринки і ще гірше – у середньо- чи довгостроковій перспективі”, – додав він. За даними міністра, крім військового вторгнення РФ, на хід посівної негативно впливає низка факторів, насамперед логістичних.

“Посівна в Україні відбувається досить активно. Є зрозумілі складнощі, насамперед із логістикою. Фермери та агропідприємства витрачають менше грошей на базові речі – посівний матеріал, гербіциди. Вони економлять, наскільки це можливо, враховуючи перебої з дизелем. Очевидно, є втрати за Назвемо це так, тому що комендантська година, переміщення техніки, деяка техніка пішла на фронт, також залишилося менше людей”, – уточнив Сольський.

За його словами, виникають складнощі зі зберіганням агропродукції та палива. Сукупність цих факторів призводить як до зниження обсягів продукції, що виробляється, так і до погіршення її якості.

Як повідомлялося, Україна під час посівної-2022 до 5 травня засіяла основними с/г культурами 7,1 млн га земель, що становить 49,3% від запланованих на поточний сезон 14,4 млн га. За тиждень 28 квітня – 5 травня засіяно 2,71 млн. га. Згідно з оприлюдненими на його сайті даними, станом на 5 травня площа посівів соняшника становить 2,4 млн га (+1,03 млн га за тиждень), кукурудзи – 1,98 млн га (сіва почата на цьому тижні), ярого ячменю – 853,8 тис. га (посів закінчено), ярої пшениці – 186,1 тис. га (+10,3 тис. га), вівса – 153,5 тис. га (+9,5 тис. га), гороху – 116,3 тис. га (+3,3 тис. га).

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 20 квітня заявив, що Україна цього сезону засіє орієнтовно 14,2 млн га сільгоспземель, що становить 80% торішнього показника в 16,9 млн га.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!