Посівні площі під кавунами цього року зростуть утричі

Джерело:  AgroPortal.ua
кавун

Кавун став доволі популярною культурою за останні два роки. Після окупації лівого берега Херсонщини, де був чи не основний кавуновий осередок, аграрії почали масово вирощувати баштанні майже в усіх регіонах України, і вони показали непогані результати врожайності.

Про це розповів керівник з маркетингу насіння овочевих культур в Україні Євген Колінько під час онлайн- мітапу «Якщо всі посіють кавуни? Чи заробиш ти цього року на баштанних?».

Минулий рік видався дуже врожайним на кавуни. Аграрії, користуючись напрацьованими технологіями, крапельним зрошенням, збирали всього 10 т/га і були прибутковими. Тоді як це для кавуна критично низька врожайність. Зазвичай топові аграрії-баштанники збирають від 50 до 80 т/га кавунів.

Проте минулого сезону, каже Євген Колінько, на кавунах заробили усі — від дрібних фермерів до професійних метрів агрономії. За прогнозами експерта, посівні площі під кавунами цього року зростуть у три, а може, й у чотири рази порівняно з 2023 роком.

Цьогоріч уже продано набагато більше насіння кавуна, ніж попереднього сезону. Площі під посівами ультраранньої та ранньої ягоди будуть зростати на півдні України. Класичний кавун продовжать вирощувати і аграрії в центрі та західних регіонах.

Фахівець запевняє: якщо площі зростуть, то всі українці зможуть поласувати ягодою вдосталь. Вистачить ще й на експорт. Україна експортує кавун здебільшого до країн Балтії. Щодо імпорту, то цього сезону, ймовірно, і не доведеться ввозити ягоду, зазначив Євген Колінько. Минулого року Україна імпортувала приблизно 1 тис. т кавуна з Румунії та Молдови.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!