Погодні умови мають негативний вплив на стан олійних культур Румунії

Джерело:  УкрАгроКонсалт
рапс
UkrAgroConsult

Автор статті:

У липні УкрАгроКонсалт знизив свій прогноз експорту ріпаку з Румунії в 2024/25 МР, ґрунтуючись на перегляді офіційних оцінок врожайності та виробництва Румунії. На ріпак вплинула жара та дефіцит вологи, що відмічалися на початку квітня у критичний період цвітіння рослин. Очікувана середня врожайність (2,58 т/га) нижча за середню 5-річний показник (2,62 т/га). Наразі збирання ріпаку в південних регіонах Румунії майже завершено, проте спекотна погода, що панує зараз у Румунії, негативно впливає на якість ріпаку, який ще не встигли зібрати.

Поточна оцінка експорту набагато нижча порівняно з 2023/24 МР, коли Румунія експортувала рекордний обсяг насіння ріпаку.

УкрАгроКонсалт залишив без змін оцінку експорту соняшника з Румунії в 2024/25 МР, незважаючи на зниження офіційної оцінки врожайності для цієї культури. Нижча врожайність була компенсована збільшенням посівної площі соняшника, що є максимумом з 2019 р.

Розширення площ сівби соняшнику зумовлене високим попитом з боку місцевих переробників та експортерів.

Слід зазначити, що поточні оцінки виробництва та експорту румунського соняшника є попередніми. Соняшник вступає в критичну фазу цвітіння на тлі сильної спеки та дефіциту вологи в ґрунті в південній та східній Румунії.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «BLACK SEA & DANUBE OILSEED REPORT» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!