Після відкриття ринку бізнес не купує землю, а продає

Джерело:  Цензор.НЕТ
земля

Із січня 2024 року ринок землі став відкритим для юридичних осіб. Утім, переважно, компанії, які володіли значною кількістю земельних ділянок, продають землю, а не купують.

За даними Державного земельного кадастру, від початку року компанії продали понад 200 гектарів землі, передає платформа для роботи з відкритими даними “Опендатабот”.

Тепер компанії мають право офіційно купувати до 10 тисяч гектарів землі. “Попри очікування, бізнес навпаки почав продавати ту землю, що вже була у його власності, аніж купляти нову. Вже 207 гектарів земельних ділянок було продано компаніями за перші два тижні 2024 року”, – йдеться у повідомленні.

Наразі Державний земельний кадастр відстежує 281 українську компанію, кожна з яких володіє земельними ділянками понад 100 гектарів.

інфографіка

Найбільшою кількістю землі в Україні наразі володіє агрофірма “Світанок” – понад 5 тис. га, на другому місці – Дружківське рудоуправління із 3,3 тис. га. Трійцю замикає “Землетрейд” із 3,1 тис. га.

Із десятки лідерів компаній, які володіють найбільшою кількістю угідь в країні, лише “Землетрейд” продала 20 гектарів від початку відкриття ринку землі. Інші ж бізнеси жодних операцій із землею поки не проводили.

Зазначаєтся, що з топу землевласників від початку року вже вийшли дві компанії. Ці бізнеси розпродали свій земельний банк так, що в них залишилось менше 100 гектарів землі. Йдеться про “Долина” та “Екор Гарден СТС”. Станом на 1 січня 2024 року ці компанії володіли землею площею 388 та 120 гектарів відповідно. 

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!