Період перезимівлі озимих почався на 1,5-2 тижні пізніше середнього

Джерело:  AgroPortal.ua
состояние посевов

За попередніми розрахунками метеорологів, у період 5-15 листопада відбувся перехід температури повітря через +5 0С у бік зниження, почався період «передзимівлі» озимих. Такі строки закінчення осені у степових областях виявилися близькі до середніх, на решті території – на 1,5-2 тижні пізніші середніх багаторічних строків.

Про це інформує Мінагрополітики з посиланням на дані Укргідрометцентру.

У кінці другої декади листопада із зниженням середніх добових температур повітря до показників нижче біологічного нуля, нічних температур – до морозів, активна вегетація припинилася. Відтак, тривалість цьогорічної вегетації виявилася у середньому на 1,5-2 тижні довшою від середньої багаторічної. Лише у південних, Дніпропетровській та Закарпатській областях озимі культури повільно вегетували і перебували у фазах «утворення вузлових коренів» та «кущіння», на пізніх посівах – «проростання насіння» та «утворення сходів».

Агрометеорологічні умови для завершення вегетації озимих культур у цьому році складалися цілком задовільно. Сонячна погода на початку листопада та поступове зниження температури повітря створювали сприятливі умови для загартування рослин.

Підвищена теплозабезпеченість сприяла повільному розвитку пізніх посівів (у фазах «сходи», «проростання зерна», «утворення «шильця») частка яких за експертною оцінкою на кінець нинішньої осені складала близько 60%. Частка добре розкущених посівів, готових до можливих несприятливих умов перезимівлі, за спостереженнями науковців становить лише 20-25%, разом з тим, їх стан переважно «добрий».

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур в окремих районах північно-західних та Вінницької областей знижувалася до 1-20С морозу, на решті території вона була позитивною.

Нагадаємо, за другу декаду листопада подекуди випало 3-4 норми опадів. Як повідомлялося, подекуди в Україні досі триває сівба озимих.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!