Пересохлі поля загрожують посадкам пшениці у ключовому регіоні Чорного моря

Джерело:  IDK
посуха

Пересохлі ґрунти в росії та Україні ставлять під загрозу посадки пшениці під урожай наступного року, що є ще одним головним болем для фермерів, які постраждали від погодних негараздів і війни, що триває.

Ділянки землі у цих країнах, частку яких припадає понад чверть всього експорту пшениці, занадто сухі для посадки деяких культур. Хоча ще достатньо часу, щоб умови покращилися і фермери змогли надолужити втрачене, проблеми можуть скоротити терміни сівби озимих культур, що становлять основну частину їхнього річного виробництва.

Більшість європейської частини Росії переживає «величезну посуху», — каже Дмитро Рилько, директор московського консультанта ІКАР. “Фермери не наважуються сіяти в пилу”.

Це раннє нагадування про потенційні ризики постачання наступного сезону. Хоча ціни на пшеницю знаходяться значно нижчі від піку, встановленого після вторгнення росії в Україну, в останні тижні вони зросли частково через проблеми з поставками через Чорне море. Обсяг виробництва пшениці в Україні приблизно на третину нижче за довоєнний рівень, оскільки в результаті вторгнення вона втратила свої землі. Останній урожай у росії скоротився приблизно на 10% через несприятливу погоду.

За даними ІКАР, російські фермери посіяли 6,3 мільйона гектарів (15,5 мільйона акрів) озимих культур без урахування олійних, що є найнижчим показником для цієї пори року більш ніж за десятиліття. Посівні площі України приблизно вдвічі менші, ніж минулого року.

Через спеку та посуху деякі поля виявилися надто сухими, у тому числі для інших культур, таких як ріпак. За даними Міністерства сільського господарства США, в перший тиждень вересня температура в Україні та на заході росії перевищувала норму на 7 градусів, внаслідок чого ґрунт був «позбавлений вологи».

За словами генерального директора Дмитра Скорнякова, землі української фермерської компанії HarvEast виявилися надто сухими для посіву озимих культур та проведення необхідних робіт із підготовки до посівної.

За його словами, «ми можемо бути впевнені, що в Україні скоротиться кількість гектарів ріпаку, тому що розумний час для його сівби скоро закінчиться». «Щодо пшениці та ячменю, то у нас ще є час».

Погодні проблеми ускладнюють складну ситуацію для фермерів. Регіони, які зараз окуповані Москвою, були великими виробниками сільськогосподарської продукції, тоді як фермери в інших частинах України працювали, незважаючи на землю, забруднену мінами та боєприпасами, що не розірвалися, і брак робочої сили через мобілізацію. росія також відчуває нестачу робітників у промисловості та сільському господарстві через війну.

Хоча еталонні чиказькі ф’ючерси на пшеницю більш ніж на 50% нижче від піку, встановленого в 2022 році, є ознаки скорочення поставок. Ціни нещодавно досягли максимуму з червня, а Міністерство сільського господарства США прогнозує, що світові запаси цього сезону будуть на дев’ятирічному мінімумі.

За словами синоптика Максара, дощі цього тижня мають трохи підвищити вологість ґрунту для чорноморської пшениці, але для значного поліпшення ситуації потрібна набагато більша кількість опадів, щоб послабити побоювання з приводу посушливості. Тим не менш, у фермерів є час до жовтня або листопада, щоб надолужити втрачене, якщо погода покращиться.

Якщо європейська частина Росії отримає хороші дощі до середини жовтня і погода залишиться теплою, то це ще не дуже небезпечно, – сказав Рилько з ІКАР.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!