Пам’ять про вступ до ЄС змушує поляків створювати перепони українській агропродукції

Джерело:  AgroPortal.ua
Польща

Україна веде інтенсивні переговори з Польщею щодо розблокування кордону, але польські колеги наполягають на квотах, перехідних періодах, щоб обмежити доступ української продукції на ринки.

«Зараз у фермерів стоїть два виклики — кліматична політика і Україна. І ми, навіть ще не ведучи перемовини щодо вступу до ЄС, знаходимося в ситуації, коли європейські фермери говорять, що потрібні стартові умови для переговорів. На нашу думку, нормальними стартовими умовами для переговорів щодо вступу України до ЄС є вільна торгівля», — вважає заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка.

Він додає, що впроваджувати обмеження з боку ЄС непотрібно, оскільки Україна не створює небезпеки для європейського ринку. Є певні експортні обсяги агропродукції, але Україна не буде їх нарощувати.

«Зараз говорять, що цих обмежень потрібно якмога більше. Це пов’язано з тим, що ЄС та фермери вже зараз думають над наступним поколінням своєї аграрної політики. Це час періоду виборів до Європарламенту, формування Єврокомісії. Крім того, поляки хочуть затиснути нас у ті обмеження, які мали вони під час вступу до ЄС, — квотування виробництва продукції, перехідні періоди на отримання дотацій», — зазначає Тарас Качка.

За його словами, тиск проти української агропродукції — це аномальна історія, яка керується пам’яттю поляків про їхній власний вступ до ЄС.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!