Озвучена вартість будівництва додаткових елеваторних потужностей

Джерело:  AgroPortal.ua 
елеватор

За нинішніх обставин в ідеалі з України можна вивозити до 3 млн т зерна на місяць. Але навіть за таких обсягів питання зберігання залишається відкритим, допоки не розблокують морську логістику.

Таку думку висловив засновник компанії Penta Group Олександр Ярмак під час конференції «Стратегії розвитку галузі зберігання зерна у воєнний та післявоєнний час».

За його словами, виходом із ситуації може бути розвиток переробки та тваринництва, щоб підвищити споживання зернової групи всередині країни. Але це навіть у комплексі не вирішить проблему зберігання.

«Зараз оптимальним рішенням для агровиробників є додавання потужностей зберігання на існуючі елеватори. Це можна здійснити за 3-4 місяці, тобто встигнути до пізніх зернових. Для додавання 50 тис. т зберігання на існуючі елеватори достатньо 60 робітників. Вартість — $150 на 1 т зберігання. Якщо говорити про будівництво нового елеватора, то щонайменше через 6 місяців можна дати зерно в першу ємність, а закінчити повністю проєкт можна через 8 місяців. Побудувати новий елеватор коштуватиме $250 на 1 т зберігання».

Олександр Ярмак зазначив, що проблем із постачанням в Україну автомобільним транспортом елеваторного обладнання з Туреччини, Канади сьогодні немає. Але після 24 лютого подорожчало обладнання, метал, цемент і послуги: у середньому ціна на всі складові піднялася на 20-30%.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!