Обстріли, міни на полях, проблема з перевезенням урожаю — жнива-2022 на Сумщині

Джерело:  Голос України
сбор урожая жнива

Сумська область звільнилась від окупації, але її прикордонне розташування залишає великі ризики, зокрема і для аграріїв, які, попри все, виходять у поля, аби зібрати свій воєнний урожай-2022.

Мало не щодня сумські аграрії наражаються на ризик. Нещодавно у с. Рижівка від ворожого артобстрілу загинув фермер. Пізніше на території Великописарівської громади вибухнули встановлені окупантами міни. В одному випадку загинув водій вантажівки, ще кілька людей травмовано, в іншому — на міні підірвався комбайн і поранень зазнали двоє механізаторів.

Втім, зазначає видання, хоч до кордону з державою-агресором рукою подати, урожай на полях не залишиться, хоч і не на всі площі вдасться вийти комбайнам.

Незважаючи на війну, аграрії Сумщини засіяли нинішнього року понад 92% від минулорічних площ. Однак зібрати урожай з усіх полів, попри величезне бажання це зробити, навряд чи вийде. В обласній військовій адміністрації оцінюють цьогорічний експортний потенціал зернових у 3,3 млн тонн. Також на зарубіжних ринках планують реалізувати 1,3 млн тонн олійних. Це досить оптимістичний прогноз, пише видання, якщо мати на увазі, що протягом минулого сезону загалом Україна експортувала 48,5 млн тонн зерна.

Згідно з даними ОВА, станом на 28 липня в області обмолотили ранні зернові та зернобобові на 20,4 тис. га — 8,3% зайнятих ними площ. Зібрано 101,3 тисячі тонн зерна за середньої врожайності 5,05 т/га. Зокрема, пшениця дає майже по 5,5 т/га, наразі з 7% площ намолочено 65,3 тис. тонн.

При цьому вже триває підготовка і до осінньої посівної. Потреби аграріїв Сумщини у пально-мастильних матеріалах на серпень закриті лише на 64%. Ще менша забезпеченість у розрахунку на серпень-листопад, коли після жнив здійснюватиметься комплекс осінньо-польових робіт. На цей період зарезервовано поки що лише третину від необхідного обсягу пального у 17,1 тис. тонн.

Мінеральними добривами підприємства забезпечені на 76%, а посівним матеріалом — на 82%. Тому озимини нинішнього року буде посіяно менше, ніж минулого. Під пшеницю планують зайняти 180 тис. га, а під озимий ріпак — 25 тис. га. Порівняно з минулорічним показником відбудеться скорочення площ відповідно на 18 і 17%.

Зазначається, що на Сумщині збудовано 42 елеватори та чимало складських приміщень на територіях сільгосппідприємств. Потужності розраховані на одночасне зберігання 4,3 млн тонн зерна — відповідно, 2,8 млн тонн і 1,5 млн тонн. В останні роки в області збирали 4,5 млн тонн зерна, тож сховищ для нього вистачало, позаяк тисячі тонн збіжжя постійно знаходились «у дорозі». Цього року через відомі причини частина вирощеного залишилась нереалізованою. У сховищах «осіло» 700 тис. тонн минулорічного урожаю зернових та 220 тис. тонн насіння соняшнику. Тож резерв місця під урожай-2022, раптом його весь доведеться завантажувати у сховища, становить 3,4 млн тонн.

В області працює «Завод Кобзаренка», потужний виробник продукції, необхідної для галузі, — від машин і механізмів до рукавів для зберігання зерна. Підприємство має на сьогодні у запасі 1,5 тис. штук таких величезних мішків на 200 тонн кожний. Засипати збіжжя в рукави нині навіть безпечніше, ніж у силоси, бо окупанти можуть запросто обстріляти елеватор, аби напруження на світових ринках зерна не знижувалось, а валютна виручка України — навпаки.

Серед найгостріших проблем, пов’язаних зі збиранням та реалізацією вирощеного, у Сумській ОВА називають затримки із забезпеченням вагонами-зерновозами. Щодо цього керівництво області відправило листи «Укрзалізниці» та Мінагрополітики. Аби в умовах воєнного стану забезпечити максимальну комунікацію сільгоспвиробників із правоохоронцями та військовими формуваннями, утворено обласний штаб сприяння збиранню врожаю та виконанню комплексу цьогорічних осінньо-польових робіт.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!