Новий обвал турецької ліри – чекаємо напливу імпортних фруктів та овочів із Туреччини

Джерело:  EastFruit
Турция

За ймовірно абсолютно випадковим збігом обставин, одразу після закінчення президентських виборів у Туреччині, на яких переміг чинний президент країни Реджеп Таїп Ердоган, турецьку валюту спіткав черговий обвал. А це, на думку аналітиків EastFruit, має величезний вплив на плодоовочеву торгівлю всього регіону: Центральної Азії, країн Кавказу, Східної Європи, Близького Сходу і навіть Євросоюзу.

З моменту закінчення виборів вартість турецької ліри до долара США вже знизилася на 14%, і тенденція падіння вартості валюти зберігається. Цікаво, що рівно два роки тому за один долар давали 8,67 турецьких лір, а сьогодні – вже 23,37 ліри. Таким чином за два роки турецька валюта вже подешевшала у 2,7 раза.

Загальновідомо, що зниження курсу місцевої валюти завжди допомагає стимулювати експорт і сильно обмежує можливості імпорту. За перші 4 місяці 2023 року експорт плодоовочевої продукції з Туреччини зріс на 10%, і це було в той період, коли курс валюти утримувався на стабільному рівні. Після ж його девальвації, варто очікувати нового витка зростання обсягів експорту свіжих фруктів і овочів, а також сухофруктів і горіхів турецького виробництва.

Зазначимо, що Туреччина є найбільшим експортером свіжої плодоовочевої продукції в регіоні, а її щорічна виручка від експорту овочів і фруктів перевищує $6 млрд доларів США на рік. У Європі лише Нідерланди експортують більше за Туреччину. На Близькому Сході найближчим конкурентом Туреччини можна вважати Марокко, яке експортує продукції майже вдвічі менше, ніж Туреччина. Також обсяг плодоовочевого експорту з Туреччини вдвічі перевищує експорт з Єгипту. Тож, безсумнівно, вплив Туреччини на торгівлю овочами, фруктами та горіхами в нашому регіоні є величезним.

2022 року обсяги турецького експорту плодоовочевої продукції дещо знизилися, але це було пов’язано насамперед із низьким урожаєм головної позиції турецького плодоовочевого експорту – фундука та зниженням рівня попиту на турецькі овочі та фрукти в Україні та росії. За більшістю ж інших позицій Туреччина все одно показала приріст експортних відвантажень.

Головним позиціями, експорт яких з Туреччини до країн нашого регіону може різко зрости після чергового витка девальвації, є тепличні помідори та огірки, черешня, абрикос, персик і слива, сухофрукти, насамперед курага і кавуни. Поки що в Туреччині діє заборона на експорт цибулі та картоплі, однак якщо їх найближчими днями скасують, то ця продукція також активно експортуватиметься.

Не можна не згадати й про проблеми для плодоовочевого сектору Туреччини, які супроводжуватимуть девальвацію. Це автоматично підвищує вартість імпортного насіння, добрив, засобів захисту рослин, техніки та обладнання, хоча значна частина цього виробляється всередині країни. Це може призвести до погіршення якісних параметрів вирощуваної продукції, проте з початком збирання нового врожаю фруктів Туреччина прагнутиме наростити експорт яблука, лимона, мандарина, фундука, мигдалю, авокадо та низки інших фруктів і овочів. Не виключено, що ми навіть побачимо перші великі експортні поставки бананів турецького виробництва, оскільки виробництво бананів у Туреччині зараз стрімко зростає.

Звісно, для місцевих споживачів девальвація є дуже поганою новиною. Вартість продуктів харчування та інших товарів для турецьких споживачів зростатиме.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!