Несприятливі погодні умови обмежують постачання пшениці у світі

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Несприятливі погодні умови загрожують зниженню світових запасів пшениці та створюють умови щодо можливого зростання цін на продукти харчування, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Від мокрих полів у Західній Європі до пересохлої землі в Австралії та широкомасштабного вторгнення росії в Україну, що стримує експорт сільськогосподарської продукції з України, фермери стикаються з проблемами. Це означає, що світові запаси пшениці залишаться найменшими за майже 10 років, згідно з аналітиками, опитаними напередодні першого прогнозу уряду США на сезон 2024/25.

Рекордні врожаї в Чорноморському регіоні довго не давали тиску на ціни, і пшениця торгується вдвічі менше, ніж в 2022 році, але занепокоєння щодо пропозиції знову зростають. Ф’ючерси підскочили до найвищого рівня з серпня, і фонди зменшують «ведмежі» ставки, які вони тримали майже 2 роки.

Це тривожний знак для споживачів, які нарешті знайшли порятунок від зростання цін на продукти харчування. Будь-яке тривале зростання може збільшити витрати на хліб і макаронні вироби та відновити інфляційний тиск на центральні банки, оскільки інші основні культури, такі як какао та кава, також зростуть в ціні в 2024 році.

«Попит зріс, запаси залишаються обмеженими в усьому світі, а проблеми з новим врожаєм загострюються», – повідомили у CRM AgriCommodities.

З наближенням збору врожаю в Північній півкулі наступні кілька тижнів залишаються критичними для розвитку пшениці, тому ще є час, щоб ситуація покращилася — або погіршилася.

росія ризикує втратити важливу вологу в грунті, оскільки тижні спеки та недостатня кількість дощів на Півдні спонукають аналітиків знизити оцінки врожаю. Половина озимої пшениці в залишатиметься занадто сухою протягом наступних 2 тижнів, повідомили в Commodity Weather Group.

Останніми тижнями посуха також перешкодила вирощуванню пшениці в Україні, але війна актуалізує інші проблеми. Атаки на сільськогосподарську інфраструктуру загрожують експорту, а робоча сила виснажена, оскільки чоловіки служать в армії.

Виробництво зерна в Україні в сезоні 2024/25 може зменшитись на 6% порівняно із сезоном 2023/24, оскільки фермери, як очікується, переорієнтують площі під зерновими культурами на більш прибуткові культури, такі як ріпак.

Волога весна зашкодила розвитку пшениці в північно-західній Європі. Якість озимої пшениці також може постраждати. У Франції частка пшениці та ячменю в доброму стані значно відстає від рівня 2023 року. Дощ також уповільнив сівбу ярої пшениці у Великобританії, Німеччині та Франції.

«Ми стурбовані проблемою незасіяних площ, оскільки вона пов’язана з погодними умовами», – повідомили у FranceAgriMer.

Сухе спекотне літо в деяких частинах Австралії спричинило висихання ґрунту саме тоді, коли фермери сіяли культуру. Хоча останній дощ трохи полегшив деякі райони ключового штату Західної Австралії, виробники залишаються обережними щодо оцінок врожаю.

Посіви ризикують «засмажитись» в штаті, якщо дощ припиниться після проростання насіння, повідомили у Австралійському банку Співдружності. Цінове ралі пшениці як локально, так і в усьому світі було швидшим, ніж очікувалося.

Посуха охопила більшу частину полів озимої пшениці в США з початку квітня, і залишається проблемою для сівби ярої пшениці, незважаючи на те, що останні прогнози вказують на зливи. Більша частина озимої пшениці в США знаходиться в найкращих умовах, ніж зазвичай для цієї пори року, і сівба ярої пшениці залишається випереджаючою середні п’ятирічні темпи.

Занепокоєння щодо врожаю відображаються на цінах, і фінансові менеджери зараз є найменш «ведмежими» з липня 2023. Але все може змінитися до початку збору врожаю в Північній півкулі приблизно через 4 тижні.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!