Насичення сівозмін соняшником і соєю призводить до поширення вугільної гнилі

Джерело:  AgroTimes

В останні роки з вугільною гниллю, яку виробникам достатньо складно ідентифікувати, зіткнулися в багатьох господарствах різних агрокліматичних зон. Вона не є новою. Однак комбінація таких чинників, як насичення сівозмін соняшником і соєю, а також зміна тепло- й вологозабезпечення вегетаційного періоду призвели до її суттєвого поширення, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Збудником хвороби є гриб Macrophomina phaseolina (Tassi) Goid. (синонім Sclerotium bataticola Taubenh.). Патоген здатний розвиватися на понад 500 видах рослин із 100 родин, разом із такими поширеннями в сівозмінах культури, як соняшник, кукурудза та соя.

Крім того, уражаються сорго, цукрові буряки, капуста, картопля, перець, квасоля. Вугільна гниль поширена у Європі, країнах Північної та Південної Америки, Близького Сходу, Африки, Австралії. Є повідомлення про спалахи хвороби на полуницях у США, Франції, Іспанії, Греції, Єгипті.

Крім культурних рослин, уражуватися можуть бур’яни, які стають резерваторами хвороби. В 1980-х рр. ХХ ст. втрати врожаю сої у США від вугільної гнилі коливалися від 5 до 50%.

В умовах східної частини Лісостепу України кілька років тому виявляли 100% поширення вугільної гнилі у посівах соняшнику. Співробітники лабораторії фітопатології ІЗР НААН проводили маршрутні обстеження посівів соняшнику в Київській, Черкаській і Хмельницькій областях. Поширення хвороби коливалося в межах 28–60%. Максимальний рівень ураження виявлено в Черкаській області.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!