Найкраща динаміка перевезень зернових спостерігається у напрямку Румунії, — Мінагрополітики

Джерело:  Rail.insider
Констанца

Найкраща динаміка перевезень зернових спостерігається у напрямку Румунії. Про це заявив очільник Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Міністр розповів, що питання перевезення агропродукції на експорт є дуже актуальним, як для України, так і для глобальної продовольчої безпеки. Адже, якщо раніше Україна вивозила приблизно 5 млн т продукції на місяць, то у квітні вдалося вивезти 1 млн 90 тис. т зерна. Це більше, ніж у березні, але все одно менше за необхідний обсяг.

«Ми максимально заохочуємо будь-який бізнес підключатися до процесу: брати баржі, вагони, за спрощеними процедурами оформлювати землю або без її оформлення ставити перевантажувальні механізми в тих же дунайських портах, щоб активізувати процес вивезення зерна», — наголосив посадовець.

Міністр зауважив, що найбільша динаміка спостерігається на румунському напрямі. Допомагає й Польща, але її чотири порти технічно можуть опрацьовувати лише приблизно 3 млн т зернових на рік, тобто майже вдвічі менше, ніж українські порти на місяць. Готові приймати українське зерно і балтійські порти, які значно потужніші та добре розвинені інфраструктурно. Але основне питання: як доставити туди сільськогосподарську продукцію.

Ключова ж проблема із залізничним транспортом полягає у різній ширині колії в Україні та Європі. Водночас Укрзалізниця нарощує кількість візків для перестановки вантажних вагонів на євроколію.

«Крім того, треба розуміти, що за два місяці піде румунська, болгарська, сербська, угорська озима пшениця, ячмінь — від місцевих фермерів. Виникне сильна конкуренція, яка ускладнить нам можливість рухатися в цьому напрямку. Ми не зможемо попросити уряди тих країн, щоб вони відставили в бік місцевих, а обслуговували тільки нас. Зараз кінець сезону, порти мало завантажені, тому нам це допомагає», — акцентував Микола Сольський.

Як повідомлялося раніше, Румунія планує відремонтувати залізницю, що доходить до міста Галац на березі Дунаю. Ця лінія веде з Одеської області України — від порту Рені через Джурджулешти (Молдова). Окрім того, у квітні значно збільшилося відвантаження зерна в напрямку Молдови та Румунії. Також 28 квітня з порту Констанца вперше вийшло судно з українською кукурудзою.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!