Найдовші і найскладніші жнива — експерт назвав проблеми урожаю-2022

Джерело:  Latifundist.com
жнива

Треба боятися голоду не в 2022 році, а в 2023-24 роках. Бо в минулому аграрії посіялись, незважаючи ні на що, незважаючи на війну, спалюючи накопичені ресурси. А в цьому році зовсім інша картина. Звісно, голод буде не в Україні, а в певних країнах-імпортерах зі слабкими економіками, — зауважив Іван Мірошніченко, співвласник групи «Агродар‎»‎ та «‎ТД Зернарі», у своєму блозі на Latifundist.com.

Експерт зазначив, що нинішні жнива — найдовші і найскладніші на його пам’яті. Війна та всі супутні з нею ризики, виклики, умови «ідеального шторму», включаючи важкі погодні умови, не дозволяють багатьом закінчити жнива.

«Традиційно ще місяць тому, десь 12-15 жовтня, ми закінчили б збирання врожаю, готували техніку до зими та, звісно, вже давно б закінчили посівну озимих культур. Наш колектив вийшов з комбайнами з полів тільки 15 листопада, закінчивши збирання останньої кукурудзи, а орати ще треба близько 3 тис. га», — поскаржився аграрій.

За його словами, погода весь рік приносила сюрпризи, кількість опадів за останні 2-3 місяці мала коефіцієнт 1,4-1,6 від норми. Але майже щоденний графік опадів не давав виконувати роботи, дощі не давали можливості ні ефективно збирати, ні сіяти.

Та є і значно більші проблеми в агросекторі, підкреслив Іван Мірошніченко:

  • 40-45% кукурудзи ще в полі та 25-30% соняшника. Половина з цієї кукурудзи стоятиме в полях взимку та буде збиратись, коли з’явиться можливість. Навіть навесні. Втрати кількості та якості продукції вже колосальні. Страждала якість пшениці, колосальні втрати кількості та якості по соняшнику і та сама історія з кукурудзою;
  • близько 30-35% недосіву озимих площ, частково з причини втрат територій, а частково — через відсутність справедливої ціни, збитковість та негативну економічну мотивацію для виробника. А ще — відсутність обігових коштів через війну та пов’язані з нею наслідки;
  • буде додатково і недосів 10-15% навесні, передусім кукурудзи, все з тих же причин збитковості, високої технологічної собівартості та відсутності адекватної ринкової ціни.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!