Найближчим часом експорт українського зерна може зрости до 2,5 млн тонн на місяць – Марчук

Джерело:  Agravery.com
grain зерно поле колоски

Сьогодні уряд країни та західні партнери спільно працюють над збільшення пропускної здатності агроекспорту в західному напрямку. Про це заявив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук під час ефіру на 24 каналі.

За його словами, з початку повномасштабного вторгнення агроекспорт західними кордонами постійно зростає: в квітні вже експортували залізницею, автошляхами та через річкові порти більше 1 млн тонн, в березні ця цифра складала 200 тис. тонн. В найближчі місяці агроекспорт може сягнути до 2-2,5 млн тонн, але цього замало. До війни ця цифра сягала 5 млн тонн на місяць.

«Зараз Європа та Україна працюють над створенням «зелених коридорів» для вантажівок, де аграрії, для того щоб вивезти свою продукцію, не будуть стояти в загальних чергах. Окремо посилюється співпраця з Польщею для спрощення процедури проходження вантажівок з аграрною продукцією. Також, з їх боку на митниці буде працювати більше працівників для пришвидшення контролю. Ми сподіваємось, що завдяки цим крокам вдасться збільшити український агроекспорт до 2-2,5 млн тонн на місяць. Але це не вирішує питання, тому що до війни ми експортували до 5 млн агропродукції на місяць», – заявив Денис Марчук.

На його думку, світ має пришвидшити допомогу у розблокуванні морських портів України, для запобіганню голоду в країнах Північної Африки та Близького Сходу.

«Світ залежить від продовольства, яке виробляється в Україні. За даними ООН мова йде про забезпечення їжею близько 400 млн людей в різних країнах. Всі розуміють, що через півтора місяці в Україні почнеться кампанія зі збору озимих, і якщо в ці країни не доставити і цей врожай то проблеми з голодом в цих країнах погіршиться. Зростуть ціни на продовольство. А де йде ріст цін, там йде соціальне незадоволення, це може призвести до політичних змін в цих країнах. Можемо згадати «арабську весну». Одним з факторів, який призвів до цих подій був стрибок цін на продовольство», – додав заступник голови ВАР Денис Марчук.

Що робиться для запобіганню голоду у світі:

  • ЄС працює над створенням «зелених коридорів».
  • Канада готує вантажні судна для відправки збіжжя через східну Європу.
  • США працюють над затвердженням пакету на 11 млрл доларів для боротьби з загрозою глобальній продовольчій безпеці.
  • Наступного тижня має відбутися Саміт G20 спільно з Африканським союзом, де мають прийняти остаточне рішення у боротьбі з продовольчою кризою та голодом у світі.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!