На тлі спекулятивного зростання цін на нафту пальмова олія подорожчала на 5,5%

Джерело:  GrainTrade

Новини про наміри Саудівської Аравії та рф на сьогоднішньому засіданні ОПЕК+ погодити скорочення видобутку одразу на 1-1,5 млн барелів/добу призвели до спекулятивного зростання цін на нафту, що підтримало ринки рослинних олій. Першими, як завжди, відреагували котирування на пальмову олію, які з понеділка виросли на 5,5%.

Грудневі ф’ючерси на нафту марки Brent з понеділка виросли на 7,7% до 91,8 $/барель (+10% за тиждень), а листопадові – на 8,8% до 86,5 $/барель (+12% за тиждень). Драйвером зростання стали чутки про те, що на засіданні ОПЕК+ 5 жовтня буде вирішено суттєво скоротити видобуток нафти. Проте аналітики вважають, що це суттєво не змінить ситуацію, оскільки в більшості країн ОПЕК+ видобуток нафти значно нижчий, ніж цільові рівні видобутку.

У третьому кварталі 2022 року ціни на нафту впали майже на 25%, а загалом котирування опускалися чотири місяці поспіль після стрибка на початку війни рф проти України.

Ринки проігнорували новину про узгодження послами країн ЄС нового пакету санкцій проти росії, що буде містити обмеження цін на російську нафту. Ці санкції можуть бути прийняті вже 6жовтня 2022 р, що призведе до зростання дисконту на російську нафту на світовому ринку.

Ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії з понеділка виросли на 5,8% до 3614 рінггитів/т або 778 $/т (+2% за тиждень), компенсувавши падіння минулого тижня.

Індонезія, що є найбільшим світовим виробником пальмової олії, оголосила, що може до 31 жовтня продовжити дію нульового мита на експорт продовольчої олії, що посилить тиск на котирування.

Завдяки зниженню цін на пальмову олію у порівнянні з іншими оліями-конкурентами Індія у вересні збільшила у порівнянні з серпнем її імпорт на 21% до 1,2 млн т, тоді як соєвої – на 10% до 270 тис т, а соняшникової – на 22% до 165 тис т. Ціни на пальмову олію з поставкою у вересні майже на 300 $/т нижчі, ніж на соєву.

Експерти очікують, що імпорт пальмової олії до Індії у жовтні залишиться стабільним завдяки значним знижкам та збільшенню попиту на тлі проведення фестивалів. За даними дилерів, на CIF Індія з поставкою у жовтні сиру пальмову олію пропонують по 855 $/т, соєву – по 1207 $/т, соняшникову  – по 1200-1250 $/т.

Імпорт соняшникової олії виріс завдяки зниженню премії на неї у порівнянні з соєвою олією після відновлення з серпня поставок зерновими коридорами з України, що є світовим лідером з її виробництва.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!