На Сумщині триває посівна кампанія

Джерело:  Суспільне
сев

На Сумщині триває третя посівна кампанія в умовах повномасштабного вторгнення. У зв’язку з замінованими полями, у 2024 році засіяних площ буде на 50 тисяч гектарів менше. У 2023 році загальна посівна площа становила 1 мільйон 75 тисяч гектарів. Втім це не загрожує продовольчій безпеці регіону, як розповів Суспільному директор профільного департаменту Олександр Маслак.

Олег Шаталін за кермом трактора близько 10 років. За його словами, не втомився, бо любить працювати на землі.

“Знаєте, спочатку, так було і страшнувато, а зараз – а що робити, війна війною, а треба працювати і жити далі. Ми посіяли поки що тільки ячмінь. Ріпак сіяли на зиму”, — пояснив тракторист.

Для роботи в полі налаштовує техніку тракторист Ілля Доценко. Аграрій розповів, що 6 років працює на землі. Про робочий день тракториста зазначив: “Він дуже рано починається і дуже пізно закінчується. Ремонтуємось. Кукурудзу їхатимемо убирати”.

За словами молодшого агронома Давида Снєгірьова, перед весняною посівною на полях провели всі необхідні агротехнічні заходи, втім на добривах довелося економити.

“Суттєво скоротилися об’єми добрив, які ми закуповуємо і вносимо в ґрунт, бо добрива подорожчали, логістика подорожчала, а прибуток у нас лишився на тому ж рівні, а то і менший. Плюс ми маємо стару техніку українського зразка і вона часто ламається. Запчастини для цієї техніки дорогі. Наразі ми посіяли пшеницю. Приблизно 60 гектарів ярої пшениці і ще плануємо досіяти гектарів 40 пшениці та 20 ячменю”, — пояснив Давид Снєгірьов.

За його словами, бракує коштів на посівну та робочої сили.

“Нестача нових кадрів, бо старі у нас пішли захищати країну”, — додав молодший агроном.

Людський ресурс — одна з проблем посівної, як пояснив керівник приватного господарства Олександр Шафорост.

“Посівна дуже складна, оскільки брак кадрів. Зараз ми працюємо і з жінками. Ось одна жінка у нас у колективі є”, — сказав Олександр Шафорост.

“Зараз хлопців дуже не вистачає”, — каже трактористка Олена Грицай.

20 березня у господарстві почали сіяти ярий ячмінь, нині завершують посів ранньої групи ярих зернових, зазначив Олександр Шафорост. За словами фермера, в цьому агросезоні посіяли різні культури.

“Зараз останні роки навчилися обпікатися на ставках на культури. Всіх культур потроху сіємо. Бо ми не можемо прогнозувати, яка культура буде рентабельна і це залежить не тільки від ринкових умов і умов експорту нашої продукції за кордон, адже це основне джерело надходження грошей нам на господарство, внутрішній ринок може змінитися, переробка внутрішня може змінитися, тому всіх культур потрошку. Посіяли приблизно 70 гектарів, ще залишилося сіяти до 100 гектарів”, — зазначив Олександр Шафорост.

Через повномасштабне вторгнення, посівний клин на Сумщині тимчасово зменшиться.

“В пріоритеті пшениця, кукурудза і олійна група культур — соняшник, соя і ріпак. Наразі відбувається сівба ранньої зернової групи. Прогнозовані площі на рівні з минулим роком. Це 60, 4 тисячі гектарів. Сьогодні по цій групі культур — пшениці, ячменю, також овес і горох, посіяно 21 тисячу гектарів, що становить понад третину від прогнозованих площ”, — пояснив директор департаменту агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Олександр Маслак.

За його словами, наразі розпочалася сівба соняшнику. З прогнозованих площ 221 тисяча гектарів посіяно в межах 4-5%. Загалом на Сумщині понад півтори тисячі суб’єктів господарювання, котрі займаються рослинництвом.

У лютому 2024 року фермери з Сумщини розповідали, що не вистачає механізаторів на посівну.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!