На Рівненщині засіяли 96% прогнозованих площ

Джерело:  Rivne Online
сев

Минулий воєнний 2022 рік видався непростим для аграріїв області через зростання цін на пальне та міндобрива, проблеми з експортом, логістикою та примхи погоди. Цьогоріч аграрії активно включилися і вже на сьогодні засіяли 96% прогнозованих площ – завершили сівбу ярих зернових культур та посіяли цукрові буряки, ярий ріпак, гірчицю та соняшник.

«На посівну мали вплив і кліматичні умови. Через квітневу прохолоду та сильні опади, у більшості господарствах сівба розпочала практично в травні», – каже директорка Департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОВА Надія Переходько.

Вона додала, що важливим джерелом фінансових ресурсів для аграріїв стало державне кредитування. Так, у цьому році майже сотня агроформувань Рівненщини отримали майже 660 млн грн кредитів, у тому числі за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» 64-ма господарниками залучено 383 млн грн.

Разом з тим, змінилася структура посівів. На 10% скоротили площі під посіви кукурудзи на зерно, натомість збільшили площі цукрових буряків, сої, ріпака та гірчиці. Основними причинами змін є попит та мінімалізація витрат при вирощуванні та транспортуванні.

«Результати двох воєнних весняних посівних кампаній дозволяють стверджувати, що аграрії з честю пройшли ці випробування. Адже посівні площі не зменшилися, а об’єми виробництва урожаю в рази перевищують продовольчі потреби Рівненської області. Зокрема: зернових – удвічі, цукрових буряків – утричі, соняшника – в 3,2 рази, картоплі – уп’ятеро, овочів – в 1,6 раз. Таким чином Рівненщина забезпечує потреби фонду споживання не лише нашої області, а й інших регіонів України», – підсумувала Надія Переходько.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!