На підготовку до вивезення зерна з українських портів знадобиться 3-5 тижнів після досягнення компромісу — Туреччина

Джерело:  Порти України

Туреччина у найближчі дні очікує на рішення щодо механізму вивезення зерна й інших товарів із заблокованих нині портів України морським шляхом, але навіть після досягнення домовленості знадобиться близько п’яти тижнів для фактичного відкриття коридору. Про це сказав речник президента Туреччини Ібрагім Калин, передає Anаdolu.

Навіть якщо ми домовимося про основні питання, то, напевно, знадобиться ще 3-5 тижнів, щоб розпочати операцію. Тому що коли йдеться про розмінування, підготовку коридору і відправлення суден, час працює проти нас. Тому кажемо всім нашим колегам і співрозмовникам, що чим швидше ми почнемо, тим краще”, — сказав Калин.

За його словами, Туреччина проводить інтенсивну дипломатичну роботу для запобігання світовій продовольчій кризі, спричиненій розв’язаною Росією війною проти України.

Він також зазначив, що українська сторона повинна буде провести роботи з розмінування у портах, зокрема в Одесі.

Але натомість є певні справедливі очікування гарантій, що російські кораблі не прориватимуться у ці порти”, — зазначив Калин.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна готова створити необхідні умови для відновлення експорту з Одеського порту і шукає рішення разом з ООН і партнерами, щоб Росія не змогла цим скористатися для нападу.

Українське зерно може бути доставлене на світові ринки завдяки механізму командного центру, що планується створити у Стамбулі. Так, під егідою ООН було підготовлено дорожню карту для розв’язання глобальної продовольчої кризи. А її деталі обговорюватимуться найближчими днями на зустрічі за участю представників Росії, України, Туреччини та ООН.

Через блокування українських морських портів Росією близько 20 млн тонн збіжжя залишаються заблокованими в Україні.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

З перших днів повномасштабного вторгнення флот РФ поцілив щонайменше у вісім цивільних суден в Азовському і Чорному морях і в Бузькому лимані. Піддаються обстрілам також морські порти. Росіяни називають це «антитерористичною операцією».

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!