На Одещині за рекордних 2 місяці збудували залізницю до портів

Береговая

До введення в експлуатацію нової ділянки пропускна спроможність тут становила лише 48 пар поїздів на добу. Наразі потужність збільшилася вже до 60 пар.

На Одещині розпочала роботу нова залізнична ділянка Чорноморська – Берегова протяжністю 6,8 км, що веде до найбільших портів України. Її було побудовано й електрифіковано за програмою президента Володимира Зеленського “Велике будівництво” за рекордних 60 днів.

Про відкриття руху на новій колії повідомив у Facebook міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

“Майже 6 років велися дискусії щодо потреб розширення перегону. Це необхідно українським промисловцям, аграріям, портовикам, а значить – усій країні, бо це експортна виручка та сотні тисяч робочих місць. Завдяки “Великому будівництву” на УЗ нам вдалося завершити 6-річну дискусію за 60 днів”, – написав Кубраков.

До введення в експлуатацію нової ділянки пропускна спроможність тут становила лише 48 пар поїздів на добу. Наразі потужність збільшилася вже до 60 пар. А після запланованої добудови другої головної колії на ділянці “пост 30 км” — станція Берегова/ станція Хімічна маршрут зможе пропускати вже 150 пар поїздів на добу.

Для Укрзалізниці будівництво ділянки Чорноморська – Берегова стало першим таким проєктом за останнє десятиліття. Його реалізація стала можливою за рахунок уніфікації тарифів на вантажні перевезення, що почалася в УЗ.

“Якби УЗ не змінила свої підходи, був ризик повної зупинки руху. Нагадаю, що з 46 тисяч км залізничних колій лише 46% електрифіковані, а капітального ремонту і реконструкції потребують понад 11 тис. км залізничних колій. Не менш критичні показники у парку вагонів та локомотивів”, – поділився Кубраков.

Міністр також нагадав, що поступове збільшення тарифів на перевезення товарів першого класу, до якого належать залізна руда, вугілля та зерно, розпочалося у серпні. Раніше через зменшені тарифи для цієї категорії УЗ вже втратила доходів на 17,6 млрд грн. Поступове збільшення тарифів дасть УЗ додаткові кошти для ремонту та електрифікації чергових ділянок, а також на оновлення парку локомотивів і вагонів.

Нагадаємо, нещодавно в межах програми “Велике будівництво” Володимира Зеленського було підписано угоду між Україною та швейцарською Stadler Rail AG про залучення інвестицій на суму 500 млн. євро для модернізації рухомого складу Укрзалізниці.

УНІАН

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!