На Київщині у двох районах аграрії закінчили посів ярих сільськогосподарських культур

Джерело:  Суспільне
сев

У Білоцерківському та Фастівському районі закінчили посів ярих сільськогосподарських культур. Про це повідомляє пресслужба Київської обласної військової адміністрації із посиланням на начальницю управління агропромислового розвитку Ліну Щуревич.

Зазначається, що у решті районів завершують сівбу та підживлення мінеральними добривами. А також — обробку посівів засобами захисту рослин. У 5 районах ще досівають соняшник і сою.

“В Київській області є близько 1,5 млн сільськогосподарських угідь, із них 1,2 млн — це рілля. Під урожай 2023 року планується засіяти 1,150 млн га землі. З них близько 170 тис. га засіяно озиминою”,— каже Щуревич.

За її словами, у структурі посівних площ на Київщині переважає пшениця, ячмінь, овес, кукурудза на зерно, просо, гречка, соя, соняшник, ріпак і цукрові буряки. Крім того, цьогоріч у Бучанському районі 3 тисячі га посівних площ засіяли гірчицею. Це нішева культура, яку раніше в області активно не вирощували.

Також вона зауважила, що цього року посівна площа на 1,5% менша за минулорічну. Це пов’язано насамперед з тим, що наразі 1% посівних площ лишаються забрудненими вибухонебезпечними предметами через активні бої, що відбувалися в трьох районах Київщини в лютому-березні 2022 року.

Наразі проходять всі необхідні заходи для того, щоб якнайшвидше обстежити всі ділянки, виявити вибухонебезпечні предмети і знешкодити їх. Таким чином, дати можливість аграріям засіяти всю площу. На сьогодні обстежено близько 1 600 га землі, з них 420 га вже розміновано силами ДСНС та іншими організаціями,— поінформували у КОВА.

Що відомо про посівну і збір урожаю на Київщині

У березні цього року аграрії Київської області посіяли 2,88 тис. га ранніх ярих зернових культур. Також почалися роботи з посіву гірчиці, якої наразі засіяно 7,4% від запланованої площі.

У 2023 році для весняно-польових робіт аграрії Київської області планують залучити 1 142,2 тисяч гектарів посівної площі. В першу чергу, планується посів таких культур, як і минулого року: пшениці, ячменю, вівса, гороху, гречки, проса, ріпаку, кукурудзи на зерно.

У 2022 році на Київщині намолотили близько 3-ох млн тонн врожаю зернових та зернобобових культур, зібраних із площі 620 тис. га. Для врожаю 2023 року мали посіяти 131,6 тисяч гектарів озимих зернових культур.

Станом на початок жовтня на Київщині збір овочевих культур становив 1036,7 тисяч тонн, з яких картоплі – 647,7 тисяч тонн. Для годування тварин взимку аграрії заготували сіна 45,5 тисяч тонн, сінажу – 57 тисяч тонн, соломи – 50 тисяч тонн; силосу з кукурудзи – 78,5 тисяч тонн.

На початку вересня аграрії Київської області завершили збір врожаю ранніх зернових культур. У всіх районах області зібрали 100% від прогнозованих площ пшениці, ячменю, жита, вівса, гороху, гречки, проса та ріпаку. Тривав посів озимих культур.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!