На Чернігівщині збільшили площі посіву сої та озимого ріпака

Джерело:  Суспільне
сев

Відмовляються від кукурудзи та сіють більше технічних культур. Такі особливості цьогорічної посівної кампанії на Чернігівщині. Цьогоріч посівна почалась раніше через сприятливі погодні умови. Що впливає на роботу фермерів, з якими проблемами стикаються агропідприємства та як на посівну впливає блокада на українсько-польському кордоні — читайте далі.

Директор департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олег Крапивний розповідає, фермерські господарства та агропідприємства області почали сіяти ярі зернові культури: овес, пшеницю, ячмінь та горох.

“Експортно орієнтовані культури зменшились. В той час збільшились технічні культури, такі як, соя (практично в два рази збільшилася), збільшились посіви озимого ріпака. Переорієнтовуються на інші культури, які виробляються від одного га і менше, і їх можна переробити, і потім вже реалізувати готову продукцію”.

За словами директора агропромислового департаменту компанії Агротрейд Олександра Овсяника, у 2024 році вимушені підлаштовуватись під ринок експорту, тому збільшили посіви ярої пшениці.

“Переважна більшість підприємств у 2024 році змінили структуру на користь сої. Збільшили площі посіву сої, зменшили посів кукурудзи. Ми додали на користь ярої пшениці в 2024 році. З нашого розуміння це культура, яка дає результат і висококласне зерно”.

"Збільшили площі посіву сої, зменшили посів кукурудзи": що впливає на роботу фермерів та з якими проблемами стикаються
Олександр Овсяник. Суспільне Чернігів

Що впливає на роботу фермерів

За словами Олександра Овсяника, блокада на українсько-польському кордоні суттєво впливає на роботу аграріїв.

“Це все відзначається на ціні продажу, на темпах продажу, і, як результатом, на економічній ефективності всієї роботи компанії. Економічний результат в кінці набагато менший, ніж ми собі очікували”.

Серед цьогорічних перешкод для фермерства — активні бойові дії у прикордонних районах Харківщини, Сумщини й Чернігівщини, розповідає Олександр Овсяник. Їх компанія відмовилась від обробітку 700 гектарів землі на Харківщині та Сумщині.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!