Можливі обмеження на цукор у ЄС загрожують закриттям заводів в Україні

Джерело:  AgroPortal.ua
цукор

Запровадження обмежень на експорт цукру до Європейського Союзу негативно позначиться на цукровій галузі України загалом і може призвести до закриття низки цукрових заводів.

Про це заявив в.о. голови правління Національної асоціації виробників цукру України («Укрцукор») Назар Михайловин.

«Це дуже згубно позначиться на вітчизняних виробниках цукру, оскільки у нас експортно орієнтована галузь. Ми сподівалися, що зможемо експортувати цукор, тим самим зберігаючи і розвиваючи нашу галузь. Обмеження, ліцензування та заборони призведуть до перевиробництва в поточному сезоні та закриття заводів», — сказав він.

Назар Михайловин зауважив, що у 2023-2024 виробничому році українські цукрові заводи виробили 1,8 млн т цукру за внутрішньої потреби країни в 900 тис. т. Відповідно, Україна могла б поставити на зовнішні ринки 900 тис. т цукру.

«Насправді основними споживачами українського цукру в Європейському Союзі були підприємства харчової промисловості — переробники, які безпосередньо використовують цукор у своєму виробництві. Вони зацікавлені саме в українському цукрі, оскільки він якісний, відповідає стандартам ЄС і до певної міри дешевший, ніж у більшості країн Євросоюзу», — пояснив Михайловин.

У разі введення Євросоюзом квот і будь-яких інших обмежень українським виробникам цукру доведеться думати про вихід на світові ринки, зокрема, в країни Азії та Африки та інші держави, які не входять до ЄС, стверджує керівник галузевої асоціації та додає, що для цього буде потрібен доступ до морського шляху.

«Тут більше питання вартості логістики. Через блокаду польських, угорських пунктів пропуску у нас подорожчала логістика майже в 2,5 раза. Адже потрібно враховувати і доставку цукру в який-небудь найближчий порт, а потім саме транспортування морем для доставки в ці країни», — сказав Михайловин.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!