Мінагрополітики пропонує інструмент для кредитування аграріїв на прифронтових територіях

Джерело:  AgroPortal.ua
кредитование

Міністерство аграрної політики та продовольства України пропонує створити механізм, який би дозволив кредитувати аграріїв, які працюють в зонах активних бойових дій.

Про це повідомив т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час конференції «Аграрний сектор — шлях від збереження до відновлення».

Він зазначив, що кредитування на територіях активних боїв не відбувається, і Мінагрополітики звернулося до банківських установ, аби ті надали статистичні дані щодо кількості заявок від бізнесу на кредити, але яким було відмовлено через ризики. А далі спільно з Мінекономіки профільне відомство напрацьовуватиме потенційний варіант страхування.

Наша ідея — якщо би можна було потенційно запровадити певне державне страхування, зокрема в межах Ukraine Facility, яка націлена на підтримку бізнесу, до $8 млрд на міжнародні державні інституції. Тоді інструмент виглядав би таким чином: є страхування, і в разі «прильоту» чи інших ризиків є метод застави — страхування, яке виплачується банку, що надає кредит. Інших механізмів, аби змусити кредитувати дані території, немає.

Тарас Висоцький зазначив, що у банків свої вимоги. Вони є платниками бюджетних коштів, які використовуються для воєнних цілей. Зокрема тому наразі в міністерстві бачать єдиний механізм — запровадження державного страхування — і очікують, що в кінці травня фінустанови нададуть дані про охочих кредитуватися. Після цього робоча група має розробити деталі, щоб ініціатива запрацювала.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!