Масових постачань українського меду до Китаю очікувати не варто

Джерело:  AgroPortal.ua

У короткостроковій та середньостроковій перспективі не варто очікувати масових постачань українського меду на ринок Китаю. Адже більш ніж 95% меду з України стабільно експортується до Європейського Союзу, і його вартість на цьому ринку перевищує китайський мед на 60%.

Про це AgroPortal.ua розповіла незалежний експерт Анна Бурка.

Ще одне питання — логістичні затрати на доставку в Китай. Таким чином, враховуючи ціну українского меду, вартість доставки до та із Китаю — питання реекспорту та можливі репутаційні ризики для нашої країни наразі не існують. З іншого боку, китайський ринок може стати цікавим для постачань високоякісніх нішевих унікальних сортів українського меду з доданою вартістю, із захищеним географічним зазначенням тощо. І вихід на цей ринок має супроводжуватись продуманою маркетинговою стратегією, яка буде цікавою та корисною для кінцевого споживача.

За словами експерта, на медовій світовій арені Китай посідає провідні позиції з виробництва та експорту меду. За останні 5 років експорт меду з Китаю збільшився на 11%, склавши $277,7 млн, а в натуральному вираженні — 156 тис. т. Таким чином частка Китаю у світовій торгівлі становить 10%.

«Водночас ціна на китайський мед — одна з найнижчих. Для прикладу, 2022 року, згідно з даними ITC, середня експортна ціна меду з Китаю становила 1917 $/т, з Індії — 2660 $/т, Аргентини — 3407 $/т, України — 2852 $/т», — наголошує Анна Бурка.

З іншого боку, Китай також імпортує до 5 тис. т на рік (див. графік). При цьому основним постачальником є Нова Зеландія (більше 40% від загального обсягу), а також росія (22%), Таїланд (10%) та інші країни.

Джерело: ITC Trade Map

Джерело: ITC Trade Map

«Особливим попитом у Китаї користується саме мед мануки через його унікальні характеристики, єдиними постачальниками якого є Нова Зеландія та Австралія. Незважаючи на досить високу ціну, попит на нього залишається стабільно високим. Крім того, наявність випадків фальсифікації продукту на ринку стимулює китайців купувати імпортний мед», — зазначає Анна Бурка.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!