M&A угоди в Україні: агросектор входить до топ-4 найактивніших сфер

Джерело:  AgroPortal.ua
слияние

Український ринок M&A 2023 року склав майже $1,25 млрд, це на 70% більше порівняно з показником попереднього року.

Кількість M&A угод зросла до 47, свідчать результати щорічного звіту KPMG в Україні M&A Radar 2023.

Фахівці зазначають, що торік вартість угод M&A в Україні перевищила рівень 2020 року ($955 млн), але поступилась рівню довоєнного 2021 року ($1,95 млрд).

Активність у сфері M&A в Україні торік була переважно зосереджена в чотирьох секторах: інновації та технології, сільське господарство, нерухомість та будівництво, транспорт та інфраструктура. Разом на ці сектори припадало майже 57% вартості угод і трохи менше 64% загального обсягу угод 2023 року.

В агросекторі торік було укладено 5 угод M&A на $173 млн.

«Протягом 2023 року на сільське господарство припадало майже 14% від загальної вартості та 11% від загального обсягу українських угод зі злиття та поглинання. Купівля компанією Namsen Limited 30,25 млн акцій у міноритарних акціонерів українського агрохолдингу Kernel, яка є найбільшим акціонером, відіграла домінуючу роль на ринку, так само як і придбання Kernel олійно-жирового комбінату в Чорноморську за 700 млн грн ($19 млн). Також слід зазначити, що Fairfax Financial Holdings Limited збільшила свою частку в «Овостар Юніон», найбільшому українському виробнику яєчних продуктів, з 10,4 до 27,5%», — уточнили фахівці.

Незважаючи на те, що 2023 року обсяг угод в агросекторі скоротиться вдвічі порівняно з довоєнним 2021 роком, очікується відносно швидке повернення до довоєнних показників, особливо з огляду на те, що процес земельної реформи продовжує прогресувати. Однак це збільшення обсягу залежатиме від стабілізації ситуації на полі бою в Україні наступного року.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!