Логістика буде вирішальним чинником впливу на внутрішню ціну зерна у новому сезоні

Джерело:  Kurkul.com
логістика

На формування внутрішніх цін зернових в Україні у 2024/25 МР матимуть не чинники аграрного виробництва, а світові ціни та висока вартість логістики. Про це розповів експерт логістики, член Комітету з логістики ЄБА Юрій Щуклін.

За його словами, ціна перевезень зерна формується не виробниками та експортерами, від котрих й походить попит на перевезення зернових вантажів, а посередниками та власниками приватних вагонних парків.

«Ситуація кардинально відрізняється від торішньої. Адже навесні 2023 ще зберігалися ринкові чинники впливу на вартість залізничних перевезень: тодішні тенденції скорочення реального попиту вантажовласників на перевезення, на тлі профіциту вагонів-зерновозів, формували передумови зниження вартості залізничної логістики для аграріїв до рівня 2020-2021 маркетингового року. Так, напередодні маркетингового сезону 2023/24 складалися ринкові чинники (співвідношення попиту і пропозиції), що ціна користування вагоном-зерновозом в розрахунках вартості перевезення становитиме в межах 500 грн за добу», — зазначив Юрій Щуклін.

Сьогодні ж, за його словами, формуються передумови, що ціна добового користування вагоном-зерновозом у 2024/25 маркетинговому році може бути в кілька разів вищою за торішні прогнози. Не 500 грн, а 1800 грн за добу.

«Хоча обсяги перевезення будуть меншими: вже звучать прогнози про 30% скорочення валового збору врожаю через відмову аграріїв від інтенсивних технологій та основних експортних культур, так само попит на транспорт відповідно теж буде меншим, адже у нас профіцит вагонів-зерновозів», — додав експерт.

Також він зазначив, що «справедлива ринкова ціна» перевезень зерна формується не виробниками та експортерами, від котрих й походить попит на перевезення зернових вантажів, а посередниками та власниками вагонних парків, які не мають ні експорту, ні зерна.

«Врегульована» таким чином вартість перевезення найбільшою мірою й визначатиме внутрішню ціну на зерно. Внутрішня ціна на зерно визначає не лише мотивацію аграріїв щодо наступних посівних кампаній, вона визначає валовий внутрішній продукт країни. Таким чином виходить, що кілька фірм та чиновники державного монополіста «Укрзалізниці» й визначають обсяг ВВП для всієї галузі», — пояснив Юрій Щуклін.

За його словами, саме цей чинник вплине на посівну.

«Низка компаній вже відмовляється від сівби ярих зернових культур і зосереджується на технічних культурах, та тих, що спроможні витримати дорогу логістику. А виробники найвіддаленіших від портів регіонів (зокрема Чернігівської області) сіятимуть переважно ті культури, які зможуть переробити на місці», — підсумував експерт.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!