Ринок ЄС був визначальним для м’яса птиці, яєць, меду кукурудзи та цукру з України

Джерело:  AgroTimes
ЄС

У 2023 році, за даними Державної митної служби, вартість експорту агропродовольчої продукції з України до Євросоюзу склала загалом 12,6 млрд дол. США. При цьому товарні позиції, до яких можуть бути застосовані тарифні квоти, разом принесли виручку в розмірі 3,9 млрд дол. США, тобто близько 30% від вказаної суми.

Про це у своїй колонці для АgroТimes розповів д.е.н., провідний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький.

Серед досліджуваних товарних позицій найбільш вагомі у грошовому виразі поставки до ЄС припали торік на кукурудзу – 2934 млн дол. США, м’ясо птиці – 407 млн дол. США, цукор – 384 млн дол. США та мед – 112 млн дол. США. Щодо решти продукції з переліку, на які ЄС планує запроваджувати тарифні квоти, доходи були значно скромнішими: яйця – 39 млн дол. США, зернові крупи – 8 млн дол. США, овес – менше 1 млн дол. США.

Минулого року основними ринками збуту м’яса птиці українського виробництва стали Нідерланди, Саудівська Аравія та Словаччина. Експорт до цих країн приніс понад 60% від загальної виручки.

Найбільшими покупцями яєць виявились Сінгапур, Польща та Нідерланди. Їх спільна частка в доходах склала трохи більше половини.

Основними імпортерами українського меду стали Німеччина, Польща та Франція. Загалом вони закупили 51% цього виду агропродукції у вартісному виразі.

Експорт кукурудзи до Китаю, Іспанії та Румунії приніс 47% від її загальної виручки.

Найбільшими імпортерами вітчизняних круп були Єгипет, Угорщина, Іспанія. Їх спільна частка в доходах склала 38%.

Румунія, Італія й Болгарія закупили 54% цукру у вартісному виразі.

Цікаво, що серед цих продуктів – при продажах за кордон м’яса птиці, яєць, меду кукурудзи та цукру – ринок ЄС був визначальним. Він забезпечив понад 50% від всієї експортної виручки зазначених видів агропродукції.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!