Китай переживає кризу надвиробництва молочної продукції

Джерело:  АгроЭксперт

На ринку КНР утворилася велика надмірна пропозиція молока на тлі падіння народжуваності та зниження витрат населення через уповільнення економіки. Найсвіжіші офіційні статистичні дані щодо споживання відносяться до 2022 року. Вже тоді показник знизився до 12,4 кг на людину проти 14,4 кг у 2021 році, пише Reuters.

Тим часом минулого року виробництво молока зросло майже до 42 млн. тонн проти 30,39 млн. тонн у 2017 році, хоча планові показники Пекіна передбачали цільовий обсяг у 41 млн. тонн до 2025 року. Частково формуванню надлишку сприяли заходи влади щодо забезпечення продовольчої безпеки: раніше вони надавали підтримку молочній галузі, стимулювали споживання та розширення потужностей.

Ціни на молоко в Китаї з 2022 року опустилися нижче за середньогалузеву собівартість виробництва, яка відповідає приблизно 3,8 юаня за кг (0,53 долара). Китайські тваринники покладаються на дорогі корми для ВРХ. Їхні виробничі витрати майже вдвічі вищі, ніж у Новій Зеландії, де застосовується вільний випас, підрахували аналітики StoneX. Багато дрібних виробників стали збитковими і пішли з ринку. Удачливіші змушені скорочувати стада і продавати тварин на м’ясо, хоча і на цьому ринку утворився надлишок пропозиції. Наприклад, компанія Modern Dairy, один із найбільших у КНР виробників молочної продукції, повідомила про дворазове скорочення дійного стада в першому півріччі 2024 року, прозвітуючи про чисті збитки в 207 млн ​​юанів (29,07 млн ​​доларів).

Імпорт молочної продукції в КНР із Нової Зеландії, Нідерландів та Німеччини скоротився на 13% у січні — серпні порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Імпорт сухого молока впав на 21%, до 620 тис. тонн, згідно з даними Головного митного управління КНР.

Сумарний імпорт молочної продукції в 2024 році, ймовірно, скоротиться на 12% порівняно з минулим роком, і цикл спаду, що затягнувся, на ринку молочної продукції може продовжити негативно впливати на обсяг імпорту в 2025 році», цитує інформагентство аналітичну записку Rabobank.

Падає споживання молочних сумішей

Крім уповільнення економіки, скорочення споживання молока у Китаї сприяє зниження народжуваності, у якому зменшується попит дитяче харчування. Торік народжуваність у КНР впала до антирекорду у 6,39 немовляти на 1000 осіб проти 12,43 у 2017 році. На цьому тлі китайський ринок молочних сумішей у 2024 фінансовому році (завершився у червні) скоротився на 8,6% за обсягом та на 10,7% у грошовому вираженні. Скорочення може продовжитися і в 2025 році, згідно з серпневим прогнозом новозеландської A2 Milk Company, яка постачає молочні суміші до КНР.

Ще в 2018 році влада КНР взяла курс на збільшення споживання молочної продукції, закликаючи «є молоко», щоб створити ринок для продукції з більш високою доданою вартістю та тривалим терміном придатності, такий як сир, вершки та олія. Однак китайці, як і раніше, вважають за краще пити молоко — зараз 80% споживання молочної продукції припадає на молоко в природному вигляді.

Експортний потенціал обмежений

Китайські виробники переробляють надлишок сирого молока на порошок, внаслідок чого до кінця червня надлишки сухого порошкового молока становили понад 300 тис. тонн. Це приблизно вдвічі більше, ніж минулого року, повідомила Китайська молочна асоціація.

Китай також намагається продавати сухе незбиране молоко за кордон, проте його експортний потенціал обмежений через скандальну історію 2008 року, коли в результаті споживання фальсифікованої молочної суміші загинуло 6 дітей і тисячі потрапили до лікарень. З цієї причини самі китайці віддають перевагу іноземним брендам, нагадує аналітик StoneX Лі Іфань.

У першому півріччі КНР експортувала 55,1 тис. тонн молочної продукції. Незважаючи на зростання на 8,9% порівняно з аналогічним періодом 2023 року, це зовсім невеликий обсяг, враховуючи надлишок, що утворився на внутрішньому ринку.

Великі обсяги пропозиції на внутрішньому ринку полегшили Пекіну завдання обмеження імпорту молочної продукції з ЄС у рамках торговельних суперечок, але це не врятує ринок від перенасичення. «Хоча обмеження імпорту молочної продукції з ЄС може у короткостроковій перспективі покращити становище китайських фермерів, воно не вирішить глибших проблем, таких як надвиробництво та стагнація попиту», — цитує Reuters аналітика Economist Intelligence Unit Таню Бхатія.

Проте деякі постачальники, як і раніше, вірять у Китай. Чарлі МакЕлхоун із Dairy Australia бачить значний потенціал зростання у довгостроковій перспективі. “Ми, як і раніше, вважаємо, що в майбутньому ринок сиру буде розширюватися”, – зазначає він.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!