Кораблі прямують до чорноморського порту України за зерном

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна
UkrAgroConsult

Україна кидає виклик фактичній блокаді росією своїх чорноморських портів, відправляючи кораблі для завантаження зерном вперше після того, як майже 2 місяці тому припинила дію «зернова угода», повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

«Два судна підтвердили готовність використовувати маршрут до порту Чорноморськ для завантаження майже 20 тис. тонн пшениці для Африки та Азії», повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Кораблі ходять під прапорами Палау, а члени екіпажу – з Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України.

Обидва судна, згідно з даними стеження, станом на вечір 16 вересня в порту Чорноморська.

Вихід росії з Чорноморської зернової угоди в липні змусив Україну використовувати складніші та дорожчі маршрути для доставки своєї агропродукції за кордон. В той час як зерно перенаправлялося залізничними, річковими та автомобільними шляхами, росія неодноразово обстрілювала ключові річкові порти на Дунаї за допомогою безпілотників.

Прохід кораблів в Україну пов’язаний з ризиками, оскільки росія заявила, що розглядатиме будь-які кораблі, що прямують до портів України, як потенційних носіїв зброї. В серпні російський флот відкрив вогонь по вантажному судну, щоб змусити його зупинитися для перевірки.

П’ять кораблів, включаючи контейнеровози та балкери, скористалися новим коридором під наглядом ВМС України та залишили порти Чорноморськ, Одеса та Південний, де вони застрягли з початку вторгнення росії в лютому 2022 року.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!