Класичних програм для аграріїв на 2023 рік не передбачено, але підтримка буде – Висоцький

Джерело:  Landlord
дотации

Проєкт держбюджету на 2023 рік не передбачає традиційних для останніх років програм держпідтримки аграріїв. Однак буде фінансування грантів та пільгового кредитування.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в інтерв’ю Landlord.

«Класичних програм не передбачено, але підтримка буде. Як вона виглядає: перше — ця підтримка не акумульована в Мінагрополітики, а поширена серед різних відомств.
У наступному році передбачено через Мінекономіки, бо вони розпорядники коштів, а ми адмініструємо програму — кошти на гранти для садівництва та теплиць. Тобто 1,36 млрд грн — для садівництва та тепличних господарств, зокрема це може бути відновлення та будівництво нових», — пояснив він.

Крім того, за словами Висоцького, у бюджеті-2023 передбачено кошти на програму «5-7-9» для доступного кредитування.

«Насправді Фонд розвитку підприємництва координується Мінфіном, і кошти — там, але ми знаємо, що левова частка отримувачів коштів за програмою кредитів «5-7-9» — це аграрії. Тому вони зможуть у 2023 р. користуватися відповідною програмою. Це й буде підтримка», — додав перший заступник міністра.

Також він зазначив, що розробляється закон, який дозволить компенсацію тіла кредиту та страхування.

«Наприклад, у нас є кредитування і компенсація відсотків за кредитом «5-7-9», а законопроєкт передбачає у критичних сферах, наприклад, переробці, компенсацію навіть частково й тіла кредиту.

Там чітко передбачена компенсація тіла кредиту, компенсація за страхування, що особливо важливо в умовах війни — війна робить складнішим залучення інвестицій. Тобто цей законопроєкт — ще один додатковий інструмент підтримки», — пояснив Висоцький.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!