Казахстан. Повної заборони на експорт зерна та борошна не буде

Мінсільгосп Казахстану залишається на позиції запровадження квот на експорт пшениці (1 млн тонн) і борошна (300 тис. тонн) терміном на два місяці. Повної заборони вивезення нічого очікувати. Глава МСГ Єрбол Карашукеєв знову підтвердив, що у республіці є достатній запас зерна.

«Борошномели та сільгоспвиробники не можуть домовитися, за якою ціною буде продано зерно і за якою ціною його куплять борошномельні підприємства. І основна частина цього обсягу – 80% йде на експорт. Тут МСГ займає позицію арбітра, ми ні на чий бік не встаємо. Кожен із них веде свій бізнес», – заявив Єрбол Карашукеєв, слова якого цитує прес-служба прем’єр-міністра.

Так міністр прокоментував заяви борошномелів щодо дефіциту зерна і про те, що найближчим часом млини можуть зупинитися.

За даними Мінсільгоспу, наразі запас зерна в Казахстані становить 6,4 млн тонн, борошна — понад 100 тис. тонн. Останнім часом попит на казахстанське зерно різко виріс, і недопущення ажіотажного вивезення вводяться кількісні обмеження. При цьому, на думку Карашукєєва, встановлених квот “достатньо, щоб не втратити ринки”.

«Ціна на борошно стабільна, не зростає. У зв’язку з цим ми спостерігатимемо рівно до того моменту, поки суперечки не зачіпатимуть інтереси казахстанців. Ситуація ажіотажу до ситуації з борошномелами та виробниками, які зараз не можуть знайти загальну ціну, жодного стосунку не має. Ціна на борошно стабільна. Ба більше, ми постачаємо ще здешевлену пшеницю для того, щоб здешевлений соціальний хліб постачати на ринок… Цей конфлікт на ціну всередині не впливає. Тим більше, ми маємо ефективні інструменти, щоб тримати цю ціну, особливо для соціально вразливих верств населення», — сказав Єрбол Карашукеєв.

Варто зазначити, що ціни регулюються лише так званий соціальний хліб. Для стримування його вартості ведуться відвантаження здешевленої пшениці з резерву Продкорпорації по 90 тис. тенге/тонна.

При цьому в РК вже скасовано зростання цін на інші хлібобулочні вироби. Борошномели попереджають про те, що ціни на борошно зростатимуть, оскільки пшениця менш ніж за місяць зросла зі 115 до 150-160 тис. тенге/тонна.

«У нас 275 тис. тонн зерна в резерві є для здешевленого постачання борошна в регіони для того, щоб соціальний хліб залишався в тих межах, які встановлені. Щодо подорожчання хлібобулочних виробів, цей процес ми бачимо. Це з тим, що з початку року в нас збільшується вартість тонни пшениці. Якщо вона була в районі 115-116 тис., зараз доходить до 150 тис. у деяких випадках. Якщо брати ринковий процес, враховуючи подорожчання вартості матеріально-товарних ресурсів, загалом подорожчання пшениці у світі, певна волатильність буде. У зв’язку з курсом тенге ми очікуємо деяке збільшення цін на борошно та похідне. Соціальний хліб не дорожчатиме. Соціальний хліб у нас на рівні близько 100 тенге», — сказав міністр.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!