Кавуни будуть значно дорожчими, ніж торік

Джерело:  ТСН
кавун

Через тимчасову окупацію півдня України, де вирощувалася більша частина кавунів, збільшення виробничих витрат, складну логістику імпортної продукції, прогнозують ціни на рівні 60 грн/кг, наприкінці літа – 25 грн/кг, що удвічі дорожче, ніж торік.

За словами фермера з Одещини Романа Дяжука, доставка 20-тонної машини кавунів до Києва обійдеться у 40-45 тис. грн. Тобто – близько 2 гривень на кілограмі.

«За попередніми прогнозами, на початку продажів вартість кавунів становитиме близько 60 грн/кг. Ближче до кінця літа – 25 грн/кг», – зазначає видання.

Для порівняння, минулого року, вартість кавунів в середньому була 12 грн/кг.

Щороку українці споживають 400 тис. тонн кавунів. 150 тис. із них припадало на врожай у Херсонській області. Сукупно ще 75 тис. тонн – на Донеччину, Луганщину, Миколаївщину та Запоріжжя.

Для задоволення попиту Україна буде змушена імпортувати кавуни з Туреччини, Азербайджану та Греції.

«Імпорт значною мірою залежитиме і від урожаю кавунів у світі в цьому році. Адже минулий рік був врожайний не тільки в Україні, а й в інших країнах світу і відповідно була велика пропозиція. Не виключено, що в цьому році і в світі зменшиться врожай через циклічність. Ціна недостатньо влаштовує і обсяги виробництва можуть бути меншими. Тоді зростуть ціни і в світі. Поки що можна придбати імпортний кавун в Україні за 60-70 грн/кг», – пояснив заступник директора Інституту аграрної економіки НААН України Микола Пугачов.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!