Індія відчуває фінансовий вплив обмежень на експорт

Джерело:  IDK
Индия

Спроби Індії уповільнити продовольчу інфляцію шляхом обмеження експорту пшениці, рису та цукру призвели до дефіциту у розмірі від 4 до 5 мільярдів доларів, повідомило агентство Reuters 21 грудня з посиланням на анонімне джерело.

Проте урядовець заявив, що зростання експорту інших сільськогосподарських товарів, таких як м’ясо, фрукти та овочі, як очікується, компенсує дефіцит експорту, йдеться у доповіді.

“Якщо ми виключимо сільськогосподарські товари, експорт яких контролюється, наприклад, пшеницю та рис, експорт зросте більш ніж на 4%”, – заявив Раджеш Агарвал, секретар міністерства торгівлі, під час нещодавньої прес-конференції.

Індія, другий за величиною виробник пшениці у світі, припинила експорт пшениці у травні 2022 року, і ця заборона діяла останні 19 місяців. Хоча Індія ніколи не була значним гравцем у світовій торгівлі пшеницею, історично вона займала лідируючі позиції щодо експорту рису або наближалася до них через значний надлишок продовольчого зерна. Фактично на Індію зазвичай припадає близько 40% світової торгівлі рисом. Але нещодавній стрибок цін на продукти харчування змусив індійський уряд заборонити експорт рису, що не є басмати, і ввести 20% мито на експорт пропареного рису.

Нещодавно обійшовши Китай як саму густонаселену країну у світі з населенням 1,4 мільярда людей, що становить майже 18% світового населення, забезпечення своїх громадян продуктами харчування за доступними цінами стає проблемою для Індії.

Оскар Тьякра, старший аналітик RaboResearch Food and Agribusiness в Азії, повідомив World Grain у листопаді, що обмеження на експорт зерна мали обмежений успіх у зниженні цін.

“Незважаючи на заборону на експорт пшениці, внутрішні ціни на пшеницю в Індії все одно зросли в 2023 році”, – сказав Тьякра. “Внутрішні ціни на пшеницю в Індії досягли найвищого рівня майже за вісім місяців у вересні 2023 року”.

Тьякра сказав, що рішення обмежити експорт пов’язане не лише з фундаментальними показниками попиту та пропозиції. Є політичний елемент.

“Схоже, що індійський уряд не зніме заборони на експорт рису та пшениці найближчим часом”, – сказав Тьякра. «Уряд, найімовірніше, зніме ці заборони лише після виборів наступного року».

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!