Хлібозаводи підвищують відпускні ціни

Джерело:  AgroPortal.ua 

З 9 червня Бердичівський хлібозавод підвищив відпускну ціну на хліб власного виробництва. Підприємство щодоби виготовляє 80 тисяч хлібобулочних виробів, які продають у Житомирській та частково Вінницькій та Київській областях.

Про це розповіла директорка хлібозаводу Олена Левченко, повідомляє «Суспільне».

За її словами, це був вимушений крок, зважаючи на складну ситуацію із сировиною та паливом.

«Все дорожчає. Ми вже неспроможні забезпечувати себе оборотними коштами. А в нас є зобов’язання як перед населенням, так і перед нашими працівниками. Ми повинні виплачувати вчасно заробітну плату, і при цьому не скорочувати обсяги виробництва. І щоб забезпечити життєдіяльність підприємства, ми вимушені піти на такий непопулярний крок, як підвищення ціни на хліб»

Причиною здорожчання хліба експерт з економічних питань Олег Пендзин називає вартість зберігання зерна в елеваторах та їх недостатню кількість.

«Минулоріч Україна зібрала 72 млн т зерна. Аби прогодувати себе, нам треба близько 20 млн т, а 52 т йдуть на експорт. 30 з них вивезли, ще 22 — залишаються. Нинішнє незначне підняття ціни пов’язане з тим, що треба забезпечувати зберігання цих 22 млн т зерна на елеваторах», — каже Олег Пендзин.

За його словами, вартість зберігання зерна торговці включають у ціну на хлібобулочні вироби, а також компенсують її за рахунок зниження закупівельних цін на зерно. Фермери ж змушені продавати зерно за пропонованою ціною, оскільки за місяць вони збиратимуть новий врожай, і їм потрібні будуть сховища, кількість яких в Україні обмежена.

«Після розблокування портів українське зерно поїде за кордон, і ціна на зовнішніх ринках буде знижуватися, а в Україні, навпаки, зростатиме. Поступово ціни на внутрішньому і зовнішньому ринках почнуть вирівнюватися. На сьогодні внутрішній ринок удвічі дешевший від зовнішнього. Тому я не сказав би, що з цінами у нас якась критична ситуація — поки не розблокували порти, ми усі сидимо на дуже дешевому ресурсі», — говорить Олег Пендзин

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!