Глибока криза: найбільші судноплавні компанії на Дунаї просять допомоги у ЄС

Джерело:  Delo
Дунай

Через глибоку кризу вантажних перевезень річкою Дунай європейські судноплавні компанії спільно звернулися до влади Євросоюзу з вимогою втрутитися у ситуацію.

Про це повідомляє пресслужба Українського Дунайського пароплавства (УДП), посилаючись на спільну заяву учасників 66-ї Конференції директорів судноплавних компаній, що відбулася в Румунії.

Зазначається, що найважливіше питання, яке обговорювалося на заході – це подолання кризи. Через падіння обсягів та фрахтових ставок найбільші учасники ринку працюють у збиток, а фінансові резерви 2023/2022 років вичерпані.

Судноплавні компанії наголошують, шо ситуація на Дунаї гірша ніж під час світової фінансової кризи 2008 року.

Як пояснюють в УДП, проблема не лише у тому, що експорт українського зерна повернувся до портів Одеси.

“Поступово деградує дунайський промисловий кластер. Високі ціни на енергоносії, посилення екологічних вимог та низький попит вбивають металургію. В Угорщині закрився ISD Dunaferr, у Румунії у складному стану Liberty Galati, Voestalpine у австрійському Лінці зупиняє одну з доменних печей, US Steel в словацькому Кошице використовує лише частину виробничої потужності”, – підкреслюють в УДП.

Крім того, за 2022-2023 роки з’явились альтернативні логістичні ланцюги  замість річкового флоту ключового порту Дунаю Констанци і клієнти використовують залізницю до інших морських портів ЄС.

“Наразі 95% контейнерів перевозиться залізницею! Замість того, щоб повертати обсяги, Констанца з наступного року на 20% збільшує тарифи”, – зауважують в УДП.

Як пароплавства долають кризу?

Як повідомляють в УДП, найбільші судноплавні компанії на Дунаї заморожують інвестпроєкти.

“Румунські колеги запланували будівництво 10 нових барж (кожна понад 2 млн євро). Наразі 2 одиниці профінансовано, проєкт призупинений. Словаки інвестували у реконструкцію барж і також зупиняють проєкт”, – розповідають в УДП.

Також судноплавні компанії скорочують штат.У компаній таких як УДП в центральних офісах працює не більше 50-60 працівників. Дехто заради скорочення зарплатного фонду екіпажів набирає на роботу мігрантів з країн Азії.

Які перспективи

В УДП наголошують, що для подолання кризи у судноплавстві необхідна підтримка дунайської річкової логістики на рівні Євросоюзу.

“У нас є сильні переваги. Порівняно з автомобільними річкові перевезення на порядок більш екологічні. Не руйнується мережа європейських автодоріг. ЄС має стимулювати перевезення саме річковим транспортом. Втім, сьогодні на європейському рівні проблематика Дунаю чомусь взагалі не розглядається”, – йдеться у спільній заяві судноплавних компаній.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!