Фонди скорочують позиції на зерно CBOT та олійні напередодні ключових даних щодо США – Браун

Джерело:  Oilworld
ціни

Спекулянти минулого тижня закривали короткі позиції щодо зернових і олійних культур, що торгуються в Чикаго, другий тиждень поспіль, оскільки ф’ючерси продовжували підніматися з недавніх багаторічних мінімумів.

Позиція колективного фонду є найведмежішою на середину березня, яка іноді характеризується відносно більш стриманою динамікою ринку, оскільки трейдери очікують на ключові дані щодо запасів і посівних площ у США наприкінці місяця.

На тижні, що завершився 19 березня, найбільш активні ціни на кукурудзу та соєві боби CBOT трохи знизилися, тоді як ціни на пшеницю і соєву олію трохи зросли. Соєвий шрот подешевшав на 1,6%.

Найпомітнішим кроком фінансових менеджерів на тижні, що завершився 19 березня, стало скорочення їх чистих коротких позицій щодо ф’ючерсів та опціонів на соєву олію CBOT до 14 748 контрактів з 33 410 тижнем раніше і 62 473 двома тижнями раніше.

За ці два тижні ф’ючерси на соєву олію зросли на 7%, що стало найбільшим раундом покриття коротких позицій фондів із червня, а найактивніший контракт 18 березня досяг тримісячного максимуму. Світові ціни на олію, а також ф’ючерси на американську нафту і бензин зміцнилися цього місяця, який почався з того, що на початку березня спекулянти висловили свої ведмежі погляди на соєву олію.

Фонди зберігають найпесимістичніші прогнози на середину березня, але на тижні, що завершився 19 березня, вони скоротили свої чисті короткі позиції, незважаючи на зниження цін. Це призвело до того, що керований грошовий баланс скоротився до 46 874 ф’ючерсних та опціонних контрактів на соєвий шрот CBOT порівняно з 50 935 попереднього тижня.

Фінансові менеджери закривали короткі позиції щодо ф’ючерсів та опціонів на соєві боби CBOT до 19 березня, скоротивши свої чисті короткі позиції менш ніж на 7 000 до 148 339 контрактів, що на два тижні менше за рекорд у 171 999 контрактів.

На тижні, що завершився 19 березня, спостерігалося помітне покриття коротких позицій щодо кукурудзяних ф’ючерсів та опціонів CBOT, хоча й меншою мірою, ніж попереднього тижня. Фінансові менеджери скоротили свій чистий прибуток за кукурудзою до 242 988 контрактів з 255 928 тижнем раніше, що відповідає стану у березні 2019 року.

Загальна кількість позицій трейдерів, які торгують товарними індексами щодо кукурудзяних ф’ючерсів та опціонів CBOT, минулого тижня перевищила 700 000 контрактів уперше з червня 2022 року. З кінця грудня вони збільшилися на 55%, таке зростання востаннє спостерігалося наприкінці 2020 року.

Ф’ючерси на пшеницю CBOT зростали до 19 березня, але керуючі капіталом збільшили свої чисті короткі позиції до 15-тижневого максимуму в 80570 ф’ючерсних і опціонних контрактів з 78870 тижнем раніше. Це нагадує позицію фондів минулого року, коли ф’ючерси на пшеницю торгувалися на 24% вище.

Кукурудза CBOT, соєві боби, соєвий шрот та пшениця досягли багатотижневих максимумів у четвер чи п’ятницю. Ціни на кукурудзу не змінилися за останні три сесії, ціни на соєву олію знизилися на 1%, шрот додав 1,6%, а пшениця та боби трохи подорожчали.

У четвер Міністерство сільського господарства США опублікує плани щодо посівів на 2024 рік та квартальні дані про запаси, які будуть у центрі уваги ринку цього тижня на додаток до погоди для врожаю кукурудзи у Бразилії. Аналітики очікують на відновлення посівних площ сої в США порівняно з минулим роком.

Карен Браун – ринковий аналітик агентства Reuters.

Висловлені вище думки є її власними.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!