Фермери цьогоріч збільшать посів озимого ріпаку, водночас зернову групу скоротять до мінімуму – думка

Джерело:  AgroNews

Фермери цьогоріч збільшать посів озимого ріпаку, водночас зернову групу скоротять до мінімуму. Про це повідомляє novynarnia.

Як розповів директор ТОВ «Агрофірма Корнацьких» Богдан Вітвіцький, у господарстві сіють озимий ріпак та пшениці, також триває збір соняшника.

«Озимий ріпак ми вже засіяли — 3600 га. Посів озимої пшениці теж триває — ми його проводимо одночасно зі збиранням соняшника», — зазначив аграрій.

Водночас підприємець додав, що сіяти деякі культури — це зараз працювати собі на збиток.

«Зараз ми реалізували соняшник по $350-390/т. А минулого року ця цифра доходила до $900! А про ціни на добрива я взагалі мовчу. Селітру торік улітку купували по 8 тис. гривень за тонну, а цього літа доходило до 35 тис. Оце катастрофа! Багато хто просто не зможе її купити. Ми частково закупилися, але не в повному обсязі. І не знаємо, як там далі буде з ринком…», — додав керівник підприємства.

А фермер Валентин Кучеренко переконаний, що через падіння ціни на продукт і зростання цін на добрива сіяти зернові більше немає жодного сенсу.

«Щодо посіву на осінь, то одразу скажу, що зернова група випадає геть. Бо виходить така ситуація, що заробили комбайнери, заробили перевізники товару, всі заробили — а ти сидиш і думаєш: а що ж в тебе залишилося? Ми будемо сіяти на осінь, але зернову групу скоротимо до мінімуму. Якщо зазвичай я сіяв десь 1000 га, то зараз якщо буде 400, то слава Богу», — пояснив аграрій.

Він додав, що такої ж думки більшість виробників.

«І так думаю не лише я. Усі будуть сіяти ріпак. Бо з ним витратна частина — вважай, що «нуль», а прибуток — більш-менш. Я взагалі боюся, щоб не дійшло до того, що ми пшеницю будемо ввозити з-за кордону. А воно все до цього йде. Якщо ситуація не зміниться, то зернова група аграріям геть не цікава. Звісно, ми розуміємо, що то продовольча безпека держави. Але ніхто не буде сіяти те, що приносить збитки», — підсумував фермер.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!