Фахівці НААНУ відзвітували про агрометеорологічні умови у першій декаді травня

Джерело:  SuperAgronom.com
состояние посевов

Перша декада травня характеризувалася прохолодною, як для цього періоду погодою, майже на всій території країни спостерігалися заморозки на поверхні ґрунту. Лише у західних областях температурний режим був близьким до норми.

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики з посиланням на дані Національної академії аграрних наук України.

За даними науково-дослідних установ НААН, середня температура повітря становила 11,4-14,0 °С тепла, що на 1,3-2,4 °С нижче за норму, максимальна температура підвищувалася до 22-25,0 °С тепла, поверхня ґрунту у найтепліші дні нагрівалася до 46-59 °С, а мінімальна — знижувалася до 1-4 °С тепла, у північних, Рівненській, Вінницькій, Черкаській, Дніпропетровській, Донецькій та Одеській областях — до 0-2 °С морозу. Поверхня ґрунту вночі у північному та східному регіонах охолоджувалась до 0-5 °С морозу.

На переважній частині території країни опадів не було зовсім або кількість їх не перевищувала 1-5 мм. Лише у Рівненській та Івано-Франківській областях середня кількість їх становила 8-18 мм (53-86% норми), добовий максимум опадів в окремих районах цих областей становив 21-40 мм (1,5 декадної норми).

За даними Укргідрометеоцентру, станом на 10 травня запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту (0-20 см) у північних, на більшості площ західних, центральних та на окремих площах Харківської областей були оптимальними (21-40 мм і більше), місцями у західних та північних областях відмічалося перезволоження орного шару ґрунту. На більшості площ Дніпропетровської, Кіровоградської, Миколаївської, Херсонської, окремих площах Волинської, Львівської, Тернопільської, Вінницької, Полтавської, Запорізької та Одеської областей вологозабезпечення було недостатнім для початку травня (11-20 мм), в багатьох районах Одеської, місцями у Миколаївській, Херсонській, Донецькій та Київській областях — незадовільним (10 мм продуктивної вологи і менше).

Зволоження метрового шару ґрунту (0-100 см) під озимими культурами на більшій частині площ залишалося оптимальним (121-220 мм продуктивної вологи). На багатьох площах південних, в окремих районах центральних, Донецької, Чернігівської, Київської, Тернопільської та Волинської областей вологозабезпечення було задовільним — 81-119 мм, у багатьох районах Одеської та на окремих площах Херсонської, Миколаївської областей вміст вологи не перевищував 57-78 мм, місцями — 19-37 мм продуктивної вологи.

Під ранніми ярими зерновими культурами зволоження орного шару ґрунту (0-20 см) було переважно достатнім та оптимальним (21-40 мм і більше продуктивної вологи). На багатьох площах південних, в окремих районах Дніпропетровської, Сумської, Житомирської та Тернопільської областей зволоження ґрунту було задовільним — 13-20 мм, місцями на Одещині — незадовільним (менше 10 мм продуктивної вологи).

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту (0-100 см) на більшості площ було оптимальним (121-160 мм і більше). На більшості площ південних, на окремих площах Дніпропетровської, Харківської, Сумської, Вінницької та Тернопільської областей вологозапаси становили 83-120 мм, місцями у Херсонській та Одеській областях вони не перевищували 60-76 мм продуктивної вологи.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!