Елеватори піднімають ціни та вводять додаткові платежі. Скільки аграрії платять за зберігання зерна?

Джерело:  AgroPortal.ua

Урожай зернових колосових культур уже зібраний. На часі — питання його зберігання. В Україні до 24 лютого обсяг елеваторних потужностей був розрахований на доробку та зберігання близько 57 млн т зерна. Наразі потужності на контрольованій території складають 43-44 млн т.

Де аграрії зберігають урожай нового сезону і за якою ціною — AgroPortal.ua розпитав у фермерів із різних регіонів України.

propData.content.imageГолова ФГ «Степове» Віталій Дубенець із Черкащини розповідає, що ціна зберігання зерна у їхньому регіоні на приватному елеваторі зросла у 2,5 раза.

На державному залишилася старою, але минулого року там зникло декілька тисяч тонн зерна. Я користуюсь послугами і того, й іншого по ситуації, адже треба зберігати зерно до відновлення ціни. Приватний елеватор зараз уже майже заповнений, тож туди нереально завезти весь свій обсяг, встановлюють квоти за вагою. Державний — для підстраховки, там високі ризики.

Фермер із Полтавщини Віталій Дорошко зазначає, що в Чутовому на «Нібулоні» з червня зберігання зі 65 грн подорожчало до 101 грн/т на місяць. До того ж компанія ввела додатковий платіж, якого раніше не було, — за приймання зерна потрібно платити 45 грн/т. У межах досяжності є ще хлібна база, але вона не працює.

Також збільшилась ціна на елеваторах Київщини. Місцевий аграрій Олексій Новохатько розповів, що раніше зберігання коштувало 1,6 грн/т на день, а зараз ціна зросла і складає близько 4 грн/т.

Директор ПП «Агропродсервіс Ярчівці» Василь Гамрач відмічає, що ціна зберігання зерна на Тернопільщині не змінилася і складає 3,50 грн/т на день. «Минулого року моє підприємство придбало два елеватори потужністю зберігання 34 тис. т. Також наші партнери збільшили потужності своїх елеваторів в Яструбові та Козові, тож труднощів немає. Можемо приймати на зберігання в смт Підволочиськ сою та соняшник. Для цього у нас є колія, вантажимо вагони, є можливість завантажувати в біг-беги», — розповідає Василь Гамрач.

За його словами, зараз логістика вибудовується так, що покупці везуть товари в Україну звичайними фурами і навіть рефрижераторами (не зерновозами) і хочуть назад забирати зерно. Виходячи з цього, вони змушені були зробити лінію із завантаження в біг-беги.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!